Kultúra

Halász Judit az SZFE-ügyről: Mindig a fiataloknak van igazuk

Szerda délután a Vígszínház három társulati tagja, Halász Judit, Hegyi Barbara, és Majsai-Nyilas Tünde álltak őrt a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületének bejárata fölött. Halász Judit ezt követően az ATV Híradónak azt nyilatkozta: úgy érezte, hogy az SZFE tiszteletbeli hallgatójaként, valamint az ott tanító kollégái mellett is ki kell állni.

Úgy gondoltam, ki kell állnom, úgy is mint a Színház-és Filmművészeti Főiskola tiszteletbeli hallgatója 42 éve, és nem hagyhatom szó nélkül azokat a méltatlan támadásokat, amelyek a magyar színházművészet legfontosabb, legértékesebb emberei ellen történtek, köztük Székely Gábor ellen is

–  mondta a színésznő. Kitért az egyetemet elfoglaló diákokra is, akikről Vidnyánszky Attila és a kormánypárti lapok többször úgy nyilatkoztak, hogy csak a tanárok hergelik őket, illetve használják fel védőpajzsként.

Ami pedig a fiatalokat illeti, én úgy gondolom, és ezt mindig is így gondoltam, hogy nekik van igazuk, mindig a fiataloknak van igazuk. Akkor is, hogyha én nem mindig értem őket, akkor is, hogyha nincs elég tapasztalatuk, akkor is, ha másképp akarnak valamit, mint ahogy én gondolom, mert az övék a jövő és az övék a friss szellem is.

Az SZFE erőltetett tempójú átalakítása ellen számtalan magyar és külföldi híresség, szervezet és egyetemi tanszék állt ki az utóbbi hetekben, sorra érkeznek a szolidaritási nyilatkozatok az egyetemi autonómia visszaállítását követelő diákok mellett. Vidnyánszky Attila viszont azt állítja, privátban rengeteg megerősítést kap ő is, és hatalmas társadalmi támogatottságot érez a háta mögött. A nyilvánosságban ennek kevés nyoma akad, még az általa alapított Magyar Teátrumi Társaság hétfői közgyűlésén sem sikerült elfogadni támogató nyilatkozatot:

Saját színházi szervezete sem áll ki Vidnyánszky mellett az SZFE ügyében
A Magyar Teátrumi Társaságnak nem sikerült elfogadnia egy támogató nyilatkozatot.

Kiemelt kép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik