Kultúra

Elsőkönyvesek és nők szerepelnek túlnyomórészt a Booker-díj szűkített listáján

Kihirdették kedden a rangos amerikai Booker-díj szűkített listáját, írja a New York Times. A listán javarészt elsőkönyvesek és nők szerepelnek, míg olyan sztárszerzők, mint Hilary Mantel vagy Anne Tyler nem kerültek be a szűkített névsorba.

A hat kiválasztott könyv közül négy elsőkötetes írótól származik, közülük három amerikai, míg a negyedik skót és amerikai nemzetiségű. A listán szereplő könyvek közül négyet női szerző jegyez. A jelöltek között van Douglas Stuart Shuggie Bain című első regénye, mely az erőszakot sem mellőző mese egy 1980-as években Skóciában felnövő gyermekről. Brandon Taylor Real Life című könyve egy fekete meleg diplomázó diákról szól, hogyan boldogul el az egyetemi életben.

Az első könyvükkel debütálók száma „meglepetés volt”, mondta Sameer Rahim, a zsűri egyik tagja egy londoni sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a bírák a beküldött könyvek többségét PDF-fájlokon olvasták, ezek közül kevés tartalmazott életrajzi információkat, így nem tudták, melyeket írták az elsőkötetesek.

Nincs idő a szerzők Google-on való rákeresésére

– mondta.

A korábbi évekhez képest nagy változást jelent ez, akkor inkább az irodalom nagyjai domináltak a listán, mint Margaret Atwood, a nemrég az Színház-és Filmművészeti Egyetem mellett kiálló Salman Rushdie és Elif Shafak. 2018-ban nagy jelentőségű írók egy csoportja sikertelenül követelte a Man Booker Alapítványtól, tiltsa meg, hogy az amerikai szerzők jogosultak legyenek a díjra.

A Man Booker-díj szűkített listája:

  • Diane Cook: The New Wilderness
  • Avni Dosh: Burnt Sugar
  • Tsitsi Dangarembga: This Mournable Body
  • Maaza Mengiste: The Shadow King
  • Douglas Stuart: Shuggie Bain
  • Brandon Taylor: Real Life

A nyertest, aki 50 ezer fontot (kb. 19 és fél millió forint) kap, november 17-én hirdetik ki Londonban.

Kiemelt kép: DANIEL ROLAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik