Kultúra

Az ÁSZ szerint érthetetlen az SZFE felelősséghárítása

Az SZFE és az Állami Számvevőszék közötti adok-kapokban tegnap az ÁSZ adott ki közleményt arról, miszerint az SZFE gazdálkodásával már tíz éve baj volt. Ma az SZFE közleményben reagált a közleményre, szerintük az ÁSZ nem ismer fontos tényeket, de nem is kell ismernie, mivel kormányzati igényt szolgál ki. Azóta azonban az ÁSZ is közleményt adott ki, reagálásul az SZFE mai közleményére. Ebben a Számvevőszék azt írja, ők már tavaly tavasszal is hangsúlyozták, hogy gond van a Színművészeti gazdálkodásával, és felelősséghárításnak, magyarázkodásnak minősítve az SZFE leköszönő vezetőinek közleményét. A Horváth Bálint szóvivőtől származó közlemény így szól:

Az Állami Számvevőszék több mint tizenhat hónappal ezelőtt, 2019. május 2-án közölte: “Mivel az Egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.”
Az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait bizonyító jelentések:
2015: https://www.asz.hu/storage/files/files/%C3%96sszes%20jelent%C3%A9s/2015/15043j000.pdf?download=true
2018: https://www.asz.hu/storage/files/files/jelentes/2018/18045.pdf?download=true
2019: https://www.asz.hu/storage/files/files/jelentes/2019/19054.pdf?download=true
Az ÁSZ célja a közpénzek és a közvagyon védelme, a közpénzügyek fejlesztése. Helyes, hogy az SZFE távozó vezetése megkezdte az átadás előkészítését. Az új vezetés feladata, hogy gondoskodjon az átvétel megvalósításáról.
Az SZFE legutóbbi, 2019-ben lezárt ellenőrzése során a jelentéstervezetet – ahogy minden esetben – az ÁSZ észrevételezésre megküldte az SZFE vezetőinek. Az SZFE rektora és kancellárja a jelentéstervezet megállapításaira nem tettek észrevételt, nem vitatták az ÁSZ bizonyítékokon és tényeken alapuló megállapításait.
Mindezek ismeretében érthetetlen az SZFE távozó vezetőinek mai közleményében olvasható felelősséghárítás és magyarázkodás.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik