Kultúra

Élőláncot szervez az SZFE

Közös énekléssel kezdték a Színház-és Filmművészeti Egyetemet hétfő este elbarikádozó hallgatók a csütörtök délutáni sajtótájékoztatójukat, melyen bejelentették, élőláncot szerveznek vasárnapra az SZFE épülete és az Országház között.

A kuratórium részéről az a vád ér minket folyamatosan, hogy nem vagyunk nyitottak a párbeszédre. Szerintünk párbeszéd csak egyenlő felek közt jöhet létre. Az egyetem szenátusa által a  három alapdokumentum mellett egy Magna Charta Universitatum nevű szöveget is elküldött a fenntartónak, mely azokat az alapelveket fekteti le, melyek alapján el tudják képzelni az együttműködést. Magyarország parlamentjében elfogadásra került az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy ezekkel az értékekkel ellentétes módon működjön az egyetem

– hangzott el.

A fenti alapelveket tartalmazó levelet próbálják eljuttatni a Parlamentbe a hallgatók vasárnap, miközben a becslésük szerint ötezer emberből álló élőlánc érintené még a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károli Gáspár Református Egyetemet is a két végállomáson kívül.

Közben péntek délutánra tüntetést szervezne a Vas utcába az Oltalom Karitatív Egyesület.

Ahogy korábban már megírtuk, egyre többen állnak ki az SZFE mellett. Az ELTE BTK médiaintézetének tanárai nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat az SZFE hallgatóival és oktatóival, nem sokkal később pedig csatlakozott többek között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a magyar jogászok és joghallgatók, valamint a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének oktatói és a pécsi civilek is.

Egyre többen állnak ki a SZFE mellett
A MOME, a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi Tanszéke és a jogászok is csatlakoztak.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik