Kultúra

A kuratórium szerint az SZFE lemondó vezetése cserben hagyta a hallgatókat

Elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetőinek lemondását az intézményt keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amely szerint ezzel a lépéssel az egyetem vezetői cserben hagyták a hallgatóikat és a munkatársaikat.

Mint közölték, az alapítvány a hatályos jogszabályoknak megfelelőn dolgozik, és erre hívja fel az SZFE minden dolgozóját és hallgatóját is. Az egyetem vezetőinek biztosítaniuk kell az oktatás megkezdését, az épületek, az infrastruktúra biztonságos működését és a hallgatók és a dolgozók egészségét. Az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége, hogy folytassák munkájukat és biztosítsák az egyetem jogszerű, biztonságos működését – olvasható a közleményben.

Amint beszámoltunk róla, az egyetem hallgatói hétfő esti tüntetésük után barikádot állítottak, és nem akarják beengedni az új vezetőket az intézmény épületébe, egyúttal a kuratórium lemondását követelik. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették: az egyetemi autonómia elvesztése miatt lemond posztjáról Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László – , valamint a szenátus tagjai is. Az egyetem vezetői oktatói pozíciójukat megtartják.

A tiltakozások oka, hogy a kormány az intézmény iránti ellenszenvét nem titkoló Vidnyánszky Attilát jelölte ki a szeptembertől felálló új kuratórium elnökének. Ezt követően az SZFE több meghatározó tanára lemondott. A hétvégén kiderült, hogy a Nemzeti Színház igazgatója által vezetett kuratórium felszámolja a SZFE autonómiájának minden lényeges elemét.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik