Kultúra

Megmutatjuk 3 kedvenc újhullámos szegedi cukrászdánkat

Single origin, flat white, világos pörkölés, cold brew – olyan kifejezések ezek, amikkel ma már nem árt tisztában lennie a kávékedvelőknek. Mert mi mással indulhatna egy tökéletes szegedi kirándulás, mint egy csésze isteni kávéval és egy finom süteménnyel.

A kávézás kultusza

Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében La Bottega del Caffé néven nyílt meg. Az 1800-as évek második felében, óriási fejlődésnek indult a kávéházi élet. A reggeli étkezések elengedhetetlen részévé vált a kávé, a kávéivás Európában társasági szokássá vált. A korszak polgárai számára a fejlődő nagyvárosi élet mozgatórugói, legfőképp a kávéházakban bonyolódtak. Így létrejöttek az irodalmi, politikai és művészkávéházak. A pesti átlagpolgár otthonának sajátos kiegészítője, sőt gyakran helyettesítője is lett a kávéház.

Újhullám

Maga a kifejezés Amerikából ered, és a mostani már a harmadik hullám. Az első a ’60-as, ’70-es években volt, amikor az otthonokban megjelent a filteres kávé. A második hullám az 1990-es évekre, a nagy kávéházláncok megjelenésére tehető. A harmadik hullámról a 2000-es évek elejétől beszélhetünk, ekkor váltak népszerűvé a farmszelektált, világos pörkölésű kávék és újhullámos kávépörkölők, melyek egy minőségi ugrást jelentettek a kávékultúrában.

Édesség

A desszert szó a 19. század második felétől jelenti az étkezést lezáró jutalomjátékot, az édességet. Magyarországon a bécsi kávéházi stílus volt mérvadó, a neves cukrászdinasztiák is ezt az iskolát követték, ám jelenleg a francia újhullám hódít, és ugyanolyan szeretettel fogadunk egy mille-feuille-t, mousse-t, mint ahogy a Sachert vagy a Rigó Jancsit.

Szeged

Szegedet lakóhelytől függetlenül is érdemes felkeresni, mert rengeteg látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál. A Nyugatról indult harmadik hullám vagy más néven újhullám Budapesten keresztül jutott el Szegedre, magával sodorva a minőségre való törekvést, a kávé iránti érdeklődést és a világosabbra pörkölt kávébab használatát.

Belépő az újhullámos kávézás világába: Kék Elefánt Kávézó

Ha egy kis nyugalomra vágynak, akkor csak ajánlani tudjuk az Oroszlános kútnál levő udvarban található Kék Elefánt Kávézót a Klauzál tér 5 szám alatt. A szakmai berkekben is komoly elismerésnek örvendő kávéműhely egyik legnagyobb erénye, hogy saját kávét használnak. A kávébabot nyersen szerzik be, majd a zöld kávészemeket Magyarország első újhullámos kávépörkölőjével, a Casino Moccával pörköltetik meg saját pörkölési profilok szerint. Az újhullámos kávézás igazi szentélyéről van szó. A nekünk már alapnak számító flat white és cortado mellett aeropress, V60, valamint syphon filtertípusú kávékat, és olyan különlegességeket is kóstolhatunk, mint az espresso tonic.

Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház

Szegeden a Magyar Ede tér 2 szám alatt Magyar Ede tervezte szecessziós épületében Szó Gellért kétszeres ország tortája győztes cukrász finomságai várnak ránk. Szívvel – lélekkel készített, kézműves remekművek, a francia cukrászat hagyományai szerint, helyben sütve, tartósítószer és adalékanyag mentesen készülnek.

Sugar&Candy

Ha különleges formájú, színű, ízű tortát vagy sütit szeretnél kóstolni akár tej, cukor vagy gluténmentes változatban ennél egy finom sütit, akkor érdemes betérni a Sugar&Candybe az Oskola utca 27. szám alá. A desszertező a franciás vonalat képviseli, egyik specialitásuk a macaron. A Dóm tér szomszédságában található, hangulatos kis cukrázda és kávézó igazi ékszerdoboz, ahol ugyan úgy megtalálhatók a hagyományos desszertek is, mint a Citromos-mákos pite. Kávé kínálatuk is követi az újhullámot. Sima espressot de akár Makadámia diós lattét is ihatunk.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szegedi Turisztikai Hivatal támogatásával készült.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik