Kultúra koronavírus

Lesz Berlinale, éspedig hagyományos formában

Fizikai valójában tervezik megrendezni jövő év februárjában a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált – jelentették be a szervezők hétfőn. A filmfesztivál a jelenlegit terv szerint 2021. február 11-21. között zajlik majd, zömében hagyományos, offline, személyes jelenléttel járó formában, egyedül a fesztivál egyik rendezvényét, az ún. európai filmpiacot (EFM) tervezik hibrid formában megtartani.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy természetesen a filmfesztivál és a filmpiac megrendezésekor a részvevők maximális biztonságát szem előtt tartva, az akkori szabályok mentén fogják megtartani, de addig is a következő hetekben eldöntik, milyen szerkezettel, hány filmmel, és pontosan milyen programmal fusson majd a fesztivál. Néhány változásról már most tudni a Berlinale háza tájáról: a Nemzedék szekció két versenyprogramjában 2021-ben csak egészestés filmeket fognak bemutatni, rövidfilmeket nem, változik emellett a legjobb színészi teljesítményért járó elismerés kiosztása:

a legjobb színész és a legjobb színésznő díjakat felváltja a legjobb főszerepért járó Ezüst-medve-díj és a legjobb mellékszereplőt jutalmazó Ezüst medve-díj

– írták. Változás az is, hogy megszűnik az Alfred Bauer-díj, amelyet eddig olyan filmek kaptak, amelyek „új perspektívákat nyitnak a filmművészetben”, éspedig azért, mert nemrégiben kiderült, hogy a díj névadója, a filmfesztivál alapítója annak idején magas rangot töltött be a náci pártban, Joseph Goebbels propagandacsapatában. A fesztivál szervezői azt írják, az általuk megbízott független szakértő jelentése Alfred Bauerról nyár végére elkészül, és amint megvan, közzé is fogják tenni.

mti, kiemelt kép: Paul Zinken/dpa

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik