Kultúra

Sodró Eliza arra kéri Vidnyánszkyt, hogy mondjon le az SZFE kuratóriumi posztjáról

Nyílt levélben kéri Sodró Eliza Vidnyánszky Attilát, hogy mondjon le a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának bármilyen posztjáról. A Nemzeti Színház főigazgatóját a közelmúltban nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. A kuratórium összetételében a kormány az egyetem egyetlen javaslatát sem vette figyelembe, ez ellen tiltakoznak nyílt levélben és felmondással is többen. Zsámbéki Gábort és Gáspár Mátét követően újabb tanár, Székely Gábor Kossuth-díjas rendező mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Bánsági Ildikó pedig a szintén Vidnyánszky vezette Nemzeti Színházból távozik.

Sodró Eliza, aki 2010. és 2015. között volt a Kaposvári Egyetem színművész hallgatója, levelében azt írja, hogy Vidnyánszky nem látja át a dolgokat, mert egy elefántcsonttoronyból figyeli az eseményeket.

Nem ismered a történeteinket! Gyere le közénk, beszélgess, ismerkedj, rendezz, dolgozz idegen terepen, és mi beszélni fogunk, te pedig csodálkozni, tájékozódni, barátkozni! […] Mikor úgy gondolkozol a hallhatókról papa, mint befolyásolható gyermekekről, nem mint önmagukért felelősséget vállaló fiatal állampolgárokról, akkor nagyon súlyos drámai vétséget követsz el: bebetonozod azt a hierarchikus rendszert, azokat a kiirtandó szakmai álközmondásokat, miszerint a hallgatóknak Hallgass a nevük, éhes színész a jó színész vagy aki kurvának megy ne sírjon, ha basszák.

Sodró szerint butaság az a vonal, aminek mentén Vidnyánszky szerint gondolkodni kéne a szakmánkról, de aki másképp teszi ezt, nem meri hangosan kinyilatkoztatni.

Azt állítod, a Kaposvári Egyetemen szabadon nyilváníthatnak véleményt a hallgatók… De ne haragudj papa, akkor miért nem merte felvállalni a nevét az a kaposvári hallgató, aki a MTT nyílt levelétől elhatárolódó nyilatkozatot írta? Mert félelem szövi be a szakma minden kis egérlyukát

– írja.

Vidnyánszky Attila a Kossuth Rádióban korábban úgy nyilatkozott, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem eddig is állami intézmény volt, nem pedig magánegyetem.

A fenntartó magyar állam kormánya döntött most úgy, hogy így fogja ezentúl működtetni, tehát a dolog jogilag teljesen tiszta. Egyszerűen arról van szó, hogy miközben egy sor nagyon tisztességes, komoly szakemberről beszélünk, akik most hallgatnak, van egy hangos klikk, egy bagázs.

Vidnyánszky szerint szégyellheti magát a tiltakozó bagázs
A Színművészeti élére is odaültetett rendező Jordán Tamásnak, Ascher Tamásnak és Hegedűs D. Gézának is odapörkölt.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik