Kultúra

Hajós András: Én egyből a köz előtt lépek fel, és tőlük kérem a pénzt, nem Demeterektől

Hajós András a 168 Órának adott interjút, melyben beszélt a Dalfutár 4. évadáról, az együttműködés fontosságáról, valamint a könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos Demeter Szilárdról.

Hajós elmondta, hogy a Dalfutár új évadát még a karantén előtt kezdték el forgatni, majd mindennel le kellett állniuk, a szponzoraink egy része pedig befagyasztotta a támogatásokat.

Május végétől már újra forgattunk, azóta 0–24-ben melózunk, de persze nem panaszkodom. Sőt, ha leszámítom az említett kellemetlenségeket, meg a félelmet, én mennyországnak éltem meg a karantén idejét. Nagyon jólesett az a csend és nyugalom

– mondta.

Hajós arról is beszélt, hogy a Dalfutár licencét külföldi csatornák is meg akarják venni, ami nagy megtiszteltetés és szakmai visszaigazolás arról, hogy amit kitaláltak, az nyugat-európai televíziós mércével is értékes, így nagyon szívesen rábólint erre.

Már nem csak az RTL Klub meg a TV2 képes minőségi szórakoztatásra
A klasszikus tévézés mellett már oda kell figyelnünk a YouTube-ra vagy a Netflixre is, ha a 2019-es toplistát akarjuk összerakni. A kedvenceink között ott van a Nyerő páros, a Dalfutár és az Ide süss! is.

Szóba került a nemrég könnyűzenei miniszteri biztosi posztot kapott Demeter Szilárd, aki ötmilliárdos mentőcsomaggal segítené a könnyűzenei ipart.

Szívem szerint elsőre rávágnám, hogy minden zene annyira szar, mint amennyire támogatják. De mit mondjunk akkor Haydnra, aki az Esterházy-kastélyban hajlongott? Mozart is írt megrendelésre. Jólesne azt hinni, hogy értéktelenek lesznek azok a művek, amelyek a hatalom támogatásával jönnek létre, csak hát ez nem igaz. Romlott erkölcsű őrültek is alkothatnak fantasztikusat, és jólelkű emberek is lehetnek középszerű tehetségek. Viszont a popzenétől eredendően idegen az állami mecenatúra. […] A hatvanas évekhez képest persze sok minden megváltozott a zeneiparban is, de ennek a műfajnak a személyes önmegvalósítás, a felemelkedés és a jegybevétel a motorja, nem az állami támogatás. Biztos, hogy csomó olyan szerző fog pénzt kapni, aki nem érdemes rá, de lesz köztük érdemes is. És ez így lenne egy másik párt kormányzása esetén is

– fogalmazott Hajós.

Arra a kérdésre, hogy nem fog-e közpénzre pályázni, Hajós azt válaszolta, összesen egyszer vett részt NKA-pályázaton.

Távol tartom magam ettől, mert úgy érzem, az állami támogatás elpuhít. Én azt szeretem, ha kitalálok valamit, az ötletemet kiviszem a piacra, és megméretődik, hogy mennyit ér. Ha az emberek nem szeretik, nem nézik, amit csinálok, elbukom, és ettől lesz a következő ötletem jobb. Én egyből a köz előtt lépek fel, és tőlük kérem a pénzt, nem Demeterektől. Én Közönség-ösztöndíjas vagyok.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik