Kultúra ismeretlen budapest

Mesterséges intelligenciával színezett képeken láthatjuk Budapest százéves arcát

A fekete-fehér fotók utólagos színezése ma már nem hosszú órákon át tartó, aprólékos folyamat, így pillanatok alatt úgy láthatjuk a világot, ahogyan déd-, vagy épp ükapáink.

A századfordulós képeslapok jórészt fekete-fehérek voltak, de a régiségboltokban, antikváriumokban, vagy épp különböző kiállításokon találkozhatunk különböző színes ábrázolásokkal is, melyek alapját fekete-fehér fotók adták, színekkel pedig egy-egy képeslapnyomda szakembere látta el. A lapok egy része egészen valósághűre sikeredett, mások azonban leginkább egy unatkozó tizenéves szövegkiemelővel való találkozásának eredményére hasonlítanak.

Az első kategória szuper példája: a Keleti pályaudvar, illetve a Baross tér képe egy 1912-ben feladott képeslapon. Fotó: Wikimedia Commons

A képeslapok és fotók hosszú évtizedeken át ugyanezen az elven váltak színekkel telivé, a modern technika azonban néhány éve eljutott odáig, hogy a mesterséges intelligencia automatikusan is elvégzi helyettünk a munkát.

És ha már van erre mód, miért ne használnánk fel a technológiát hetven, száz, vagy akár százharminc éves budapesti fotók színezésére? Így gondolkodott a Budapest Colourized bloggere is, aki az elmúlt hetekben szuper, a Fortepan oldalán elérhető fotók átalakításából születő példákat hozott erre.

Az Instagramon elérhető oldaláról most a legjobban sikerült darabokat mutatjuk be.

A kivilágított Budapest a Gellérthegyről a Parlament felé nézve, 1935

A Várbazár és a Királyi Palota a pesti oldal felől, 1898 körül

 

A Magyar Nemzeti Múzeum, 1879 körül

 

View this post on Instagram

 

Múzeum körút, Magyar Nemzeti Múzeum. A felvétel 1879 körül készült. A kép forrása #Fortepan / #Budapest Főváros Levéltára.

A post shared by Budapest Colourised (@budapestcolourised) on Jun 14, 2020 at 10:29am PDT

Kilátás a Gellérthegyről a Belgrád rakpart és a Belváros felé, 1878 körül

 

A Nemzeti Színház és a Nemzeti Színház bérháza, 1876-1883 között

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik