Kultúra

Vidnyánszky Attila: A Nemzetihez, vagy ehhez az oldalhoz elköteleződni még ma is kockázattal jár

Vidnyánszky Attilával olvasható interjú a Népszaván, melyben a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) harcáról beszél többek között. Ahogy mi is beszámoltunk róla, az SZFE tervezett átalakítása miatt nemrég az egyetem rektor-helyettese és a Hallgatói Önkormányzat elnöke is levélben fordultak a Magyar Teátrumi Társasághoz, kérdéseiket és meglátásaikat kérve. A hallgatók, az oktatók és egyéb szakmai szervezetek is az egyetemi autonómiát és a szakmai szempontok érvényesülését féltik a meglehetős sietséggel tető alá hozni kívánt átalakítástól.

A Vidnyánszky Attila vezette MTT nyílt levélben közzétett válaszában egyértelműen támogatja a kormány terveit, szerinte modellváltás szükséges, bár hozzáteszi, hogy az MTT-nek semmilyen jogi kompetenciája nincsen a kérdésben.

Az MTT feladata, kötelessége szakmai kérdésekben állást foglalni. És ez sem most kezdődött, hanem legalább tíz-tizenöt éve. Az előző rektorokkal többször is tárgyaltam. A színművészetin a drámainstruktor képzést Balázs Péter, a szolnoki színház igazgatója kezdeményezte, hogy azok, akik hosszú évek óta szolgálnak egy-egy színházat, diplomához juthassanak. Megállapodtunk Ascher Tamással, hogy 5-8 év múlva indulna újra ilyen osztály. Ezt az ígéretet sem tartották be, mert azóta is futnak ezek az osztályok

– mondja Vidnyánszky, aki szerint régóta kérik az egyetem vezetését, hogy legyenek nyitottabbak és készek a párbeszédre.

Legyen olyan osztály, amely a Katonához, az Örkényhez, a Radnótihoz kötődik, de az képtelenség, hogy a Nemzetihez vagy az Operettszínházhoz ne tartozzon soha egyetlen osztály sem.

A Magyar Teátrumi Társaság szerint politikai okok motiválják az SZFE átalakítása elleni küzdelmet
A Vidnyánszky Attila vezette MTT levélben szállt síkra a Színház- és Filmművészeti Egyetem tervezett modell-váltása mellett.

Vidnyánszky állítása szerint az elmúlt öt évben egyetlen diák került hozzá a Színművészetiről, pedig öt fiatalt is hívott, de hiába.

A Nemzetihez, vagy ehhez az oldalhoz elköteleződni még ma is kockázattal jár. Csak egy példa: nem kerülsz be tévés, filmes produkciókba

– állítja.

Arra, hogy a pesti aszfaltra a színművészeti hallgatói kiírták, hogy „Vidnyánszky Attila hazudik”, az igazgató úgy reagált, „azt nem írták ki, hogy miben”.

Én is szeretném, ha egyszer végre kiderülne, hogy ki és miben hazudik. Amikor Palkovics miniszter úrnál találkoztunk a diákokkal, kiderült, menekülnek meghallgatni az érveinket. Szomorú látni az igazodási kényszert, ami lehetetlenné teszi párbeszédet. De azt is elmondták, hogy vannak kaposvári diákok, akik támogatják a mozgalmukat. Ezt jó volt hallani, erre nagyon büszke vagyok, mert nálunk lehet másként gondolkodni. Erre neveljük őket. Ez az SZFE-ről nem mondható el.

Vidnyánszky meggyőződése, hogy lehet az SZFE jobb. Nemrég találkozott a másik rektorjelölttel, Bagossy László rendezővel, „aki maga is elismerte az intézmény zártságát”.

Az ő rektori pályázata a változás lehetőségét és szándékát tartalmazta. Ám vele szemben Upor Lászlót támogatta a szenátus, aki a változatlanság híve. A párbeszédet fent kell tartani, de ehhez a másik félre is szükség van

– tette hozzá.

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik