Kultúra

Geoffrey Rush rekordösszeget kap az őt zaklatással megvádoló ausztrál újságtól

Rekordösszegű, 2,9 millió ausztrál dolláros (626 millió forint) kártérítést fizet Geoffrey Rushnak egy ausztrál újság, miután az Oscar-díjas színész rágalmazás miatt indított, majd nyert pert ellenük.

A bíróság tavaly áprilisban döntött az ausztrál színész javára a Rupert Murdoch médiamogul tulajdonában lévő Nationwide News ellen indított keresetében. Rush azért pereskedett, mert a kiadó Sydneyben megjelenő Daily Telegraph című újságja több cikkében azzal vádolta meg, hogy helytelenül, zaklató módon viselkedett egy színházi partnerével. Rush és Eryn Jean Norvill színésznő 2015-ben a Sydneyi Színtársulat Lear király című darabjában játszott együtt. A bíróság szerint a vádakat nem bizonyították.

Az áprilisi ítélet ellen a kiadó fellebbezett, de a bíróság ezt most elutasította. A döntést három szövetségi bíró hagyta helyben, akik úgy fogalmaztak, hogy a megítélt összeg „megfelelően magas volt”, ami arányban áll a Rush reputációját károsító „rendkívül súlyos gyanúsításokkal”.

A jogerős ítélet alapján a Nationwide Newsnak 850 ezer ausztrál dollárt (184 millió forint) kell fizetnie a Rush hírnevének okozott kárért, több mint egymillió ausztrál dollárt (216 millió forint) az elmaradt bevételei miatt, 919 ezer ausztrál dollárt (198 millió forint) a jövendőbeli veszteségei miatt és 43 ezer ausztrál dollárt (9,2 millió forint) a kamatokra.

Geoffrey Rush állítólag zaklatta az Orange Is the New Black színésznőjét
Az Oscar-díjas színész visszautasítja a vádakat.

(MTI)

Kiemelt kép: VALERIE MACON / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik