Kultúra

Alfölditől Presserig sok neves művész kéri Semjént és Palkovicsot, hogy ne veszélyeztessék a Színművészetit

Nyílt levélben álltak ki az egyetem mellett.

A Színház-és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy nem támogatunk, sőt, veszélyesnek tartunk minden olyan átalakítást, mely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot semmibe véve történik.

Az elmúlt hetek történései azt bizonyítják, hogy a tervezett, minden hatástanulmányt nélkülöző, indokolatlanul felgyorsított ütemű modellváltást az SZFE vezetése, oktatói, volt és jelenlegi hallgatói és felelős szakmai szervezetek meggondolatlannak és előkészítetlennek tartják.

– írják abban a nyílt levélben, amelyet több mint hetven ismert, számos állami díjjal kitüntetett művész írt alá – többek között Máté Gábor, Mácsai Pál, Szirtes Ági, Presser Gábor, Alföldi Róbert, Molnár Piroska, Nádas Péter vagy Halász Judit (a teljes névsort itt nézhetik meg). Ennek fényében arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza az általa benyújtott törvényjavaslatot, Palkovics Lászlót pedig arra, kezdjen érdemi tárgyalásokat az egyetemi közösség képviselőivel.

Ültesse le egy asztalhoz az érintetteket, és hatáselemzésekre, kidolgozott közép- és hosszútávú tervekre épüljön az újító szándékú változás. Kérjük az Országgyűlés képviselőit, jelenlegi formájában ne szavazzák meg a törvényt.

Az SZFE rohamtempóban tervezett alapítványi átalakítása ellen másfél hete tüntetést is tartottak, majd Palkovics László fogadta a hallgatókat, ám nem hatották meg különösebben az aggodalmaik, és úgy értékelte, „politikai rendezvénybe” fordult az egyeztetés.

Az egyetem korábbi és jelenlegi hallgatóival, tanárokkal, és a szenátus által rektornak jelölt rektorhelyettessel való beszélgetésünkről készült videónkat itt tudja megnézni:

„Egy operatőr nem tud bal- vagy jobboldalian komponálni”
Alapítványi fenntartásba kerülhet Színház- és Filmművészeti Egyetem is. Az alapítvány kuratóriumát pedig a minisztérium nevezi ki. Az egyetem korábbi és jelenlegi hallgatóival, tanárokkal, és a szenátus által rektornak jelölt rektorhelyettessel beszélgettünk.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik