Kultúra

Katasztrofális pénzügyi helyzetben van a Természettudományi Múzeum

Fizetésképtelenné válhat a Természettudományi Múzeum, írja az Index. A lap értesülései szerint Bernert Zsolt, az intézmény főigazgatója nemrég körbeküldött egy levelet a dolgozóknak, melyben arról ír, hogy a múzeum pénzügyi helyzete katasztrofális, így nem biztos, hogy ki fogják tudni fizetni a dolgozók teljes bérét időben.

[…] olyan pénzügyi kényszerhelyzetbe került, hogy a rendelkezésre álló keretek nem elégségesek a gyűjtemények megóvásához és a működtetéshez, és az Önök által végzett munka megfelelő körülményeinek biztosításához szükséges szolgáltatások ellenértékének valamint az illetmények együttes, határidőben történő teljesítéséhez

– áll a levélben.

Berner Zsolt zerint Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára úgy tájékoztatta, hogy a kormány előtt van egy előterjesztés, amely a múzeum működéséhez szükséges forrásokat biztosítaná. Az igazgató a levélben később azt mondja, a járvány mellett éppen „a központi támogatás jelentős részének elvonását” a siralmas pénzügyi állapot fő oka.

Óriási leltárazás kezdődött a Természettudományi Múzeumban
Nem egyértelmű, hogy a főigazgató utasítást kapott-e vagy saját maga döntött a leltározásról.

Berner a levél végén kiemeli, hogy annak tartalma üzleti titok, ha valaki mégis kiszivárogtat belőle bármit, az súlyos következményekkel járhat.

[…] a fentieket üzleti titoknak minősítem, amely vonatkozásában az Mt. 8. § (4) bekezdése alapján Önök kötelesek azt megőrizni és nem közölhetnek illetéktelen személlyel olyan adatot, amely a munkakörük betöltésével összefüggésben jutott a tudomásukra, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat.

Kiemelt kép: Nagy Zoltán/Bizományosi/MTVA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik