Kultúra

Óriási leltárazás kezdődött a Természettudományi Múzeumban

Soha nem tapasztalt, hirtelen és általános leltározási utasítást rendelt el a Természettudományi Múzeum vezetése. Az Index azt írja, hogy minden indoklás nélkül arra utasították a múzeumi állattár és a növénytár összes kurátorát, hogy heti 3×4 órában leltározzanak a Ludovika épületében.

A lap szerint ezzel függhet össze az is, hogy a kutatói pozícióban lévő munkatársak kutatónapjait is elvették, melyek korábban arra szolgáltak, hogy kifejezetten kutatással foglalkozzanak. A főigazgató továbbá minden önkéntes státuszban lévő kutató szerződését megszüntette, néhányuknak a kérvényük ellenére sem létesítették újra. Egyikük Matskási István volt főigazgató.

Titokban döntött a kormány: tényleg költözik a Természettudományi Múzeum
Hiába nem támogatja senki a költözést a dolgozók közül.

Az Index forrása szerint nem egyértelmű, hogy a főigazgató a fenntartó minisztériumból kapott-e utasítást a leltározás megkezdésére, vagy saját maga döntött az általános leltározási utasításról, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy nem érkezett semmilyen erre vonatkozó instrukció a fenntartótól, csak a főigazgató megfelelni vágyása áll a háttérben.

Január végén írtunk arról, hogy a kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. Az Index akkor azt írta, Bernert Zsolt főigazgató január közepén közölte az alkalmazottakkal, hogy végleges döntés született az ügyben. Februárban azonban Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitteren azt írta, a múzeum egyelőre marad a Ludovika épületében.

Kiemelt kép: Jászai Csaba / Bizományosi / MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik