Kultúra

Sodró Eliza: Tisztelt vidéki színházigazgatók! Tessenek vonzó értékekkel bíró színházat csinálni, és özönleni fognak a fiatalok!

Sodró Eliza, a Radnóti Színház színésznője a Facebook- oldalán publikus posztban üzent azoknak a vidéki színházigazgatóknak, akik az Origónak nyilatkozva szálltak be a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) kapcsolatos vitákba. Mint ismeretes, a kormány több más egyetemmel együtt alapítványi fenntartásba akarja venni az SZFE-t is, ám az egyetem és hallgatói ellenzik ezt, és ennek vasárnap egy tüntetésen is hangot adtak. Mindeközben a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság, és a kormányhoz hű színházigazgatók az SZFE modellváltásának szükségessége mellett álltak ki, legutóbb Cseke Péter, a kecskeméti Nemzeti Színház igazgatója; Forgács Péter, a győri Nemzeti Színház igazgatója és Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója szólalt meg egy Origo-cikkben, és miközben hitet tettek a kormány tervei mellett, azt is mondták, az SZFE-ről kikerülő hallgatók nem akarnak vidéki színházakba menni.

Sodró Eliza: Mindenki azzal szeret dolgozni, akivel tud, nem pedig azzal, akivel dug
A Radnóti Miklós Színház színésznője a harminc alattiak üzenetét tolmácsolta a kulturális törvény elleni múlt heti tüntetésen. Azt mondja, hogy az ő generációja lehet, amelyik betemeti az árkokat. Meg azt is, hogy aki látszódik, arra mindenképpen hárul olyan felelősség, hogy törődnie kell másokkal. Interjú.

Erre reagált Sodró Eliza, aki tavaly decemberben, a kulturális törvény ellen rendezett tüntetésen is felszólalt, most pedig azt írta a megszólaló igazgatóknak címezve, hogy „munkáltatói oldalról teljesen jogos törekvés, hogy a legjobb képességű munkavállalókat szeretnék az önök által vezetett intézményekbe szerződtetni. Viszont munkavállalói oldalról is jogos igény, hogy az ember a számára legkedvezőbb munkáltatói ajánlatot szeretné elfogadni.” A színésznő szerint egyrészt fontos, milyen hangulat uralkodik az adott színházban („a társulat boldogság-indexe, egy-egy jó hangulatú próbafolyamat meglátszik az előadásokon, átterjed a közönségre, és a nézők elégedettek, a jegyeladás dübörög. Egy ilyen műhely híre hamar elterjed a szakmában”), másrészt a bemutatott előadások szakmai minősége. Szerinte, ha ezek mind megfelelőek, akkor a marketingben lehet a hiba, ha mégsem tolonganak a főiskolások az adott színházaknál. A színésznő azt is hozzátette, sosem volt benne vidékiszony, és ha most lenne végzős, szívesen jelentkezne vidéki színházba is, továbbá nem a nagyképűség és a kioktatás vágya beszél belőle, „hanem a szakma megosztottsága miatti kétségbeesés, és a párbeszéd keresésének a lehetősége”.

Tisztelt vidéki színházigazgatók! Tessenek vonzó értékekkel bíró színházat csinálni, és özönleni fognak a fiatalok! Kápráztassák el őket!

– zárta nyílt levelét Sodró Eliza.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik