Kultúra

103 évesen meghalt Vera Lynn énekesnő

103 éves korában elhunyt Vera Lynn énekesnő, aki a második világháború és az ötvenes évek népszerű előadó. Az 1917-ben született Lynn koncerteket adott Egyiptomban, Indiában és Burmában a brit haderő számára. Legismertebb dala a We’ll Meet Again, hasonló címmel film is készült a főszereplésével. 1995-ben, a Buckingham palota előtt volt az utolsó fellépése. Alakját a Pink Floyd is megénekelte Vera című dalában.

A múlt hónapban, Little Richard halála után a 80 feletti még, élő énekesekről szóló cikkünkben még a legidősebb, ma is élő énekesként hivatkoztunk Lynnre:

Little Richard meghalt, de az ötvenes évek sztárjai közül még sokan élnek
Bár többször is elhangzott, hogy a rock and roll alapító atyái közül már csak Jerry Lee Lewis van életben, valójában egész sokan képviselik még az ötvenes évek hőskorszakát. Sőt, akadnak köztük, akik a mai napig aktívak valamilyen téren.

Akkor azt is írtuk, az énekesnő a háború után is megőrizte népszerűségét, sőt, az ötvenes években ő lett az első külföldi előadó, aki vezetni tudta az amerikai slágerlistát. Bár oly sok mindenkihez hasonlóan Lynn sikereinek is a rock and roll vetett véget, továbbra is aktív maradt, elsősorban tévés személyiségként, dalai pedig részévé váltak a brit kulturális emlékezetnek: legutóbb II. Erzsébet királynő idézte leghíresebb dalát, a háborús sláger We’ll Meet Againt („Még találkozunk”) a koronavírus-járvány miatt elmondott rendkívüli tévébeszédében április 5-én.

Vera Lynn a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb negyven albumot jegyző brit slágerlistára, legnépszerűbb dalait egybegyűjtő, 100 című albuma a lista 30. helyére került a múlt hónapban.

Új albummal ünnepli 100. születésnapját Vera Lynn
Különleges kiadvánnyal készül rajongóinak a legendás brit énekesnő.

Kiemelt kép: SHAUN CURRY / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik