Kultúra

Demeter Szilárd napokkal a megjelenés előtt kirakta a netre Magyar Narancs-interjúját

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója trollkodott egy nagyot, az Origo pedig kapva kapott a lehetőségen.

A dolog azzal kezdődött, hogy az író, költő, újságíró Krusovszky Dénes e-mail interjút készített Demeter Szilárddal a Magyar Narancs számára. A Digitális Irodalmi Akadémia bővítéséről szóló anyag a csütörtöki lapszámban jelenik meg, ám ahogy azt a 444.hu megírta, a PIM igazgatója egészen váratlant húzott: a még le nem közölt interjút kedd reggel teljes egészében kitette a saját Facebook-oldalára.

Ezt a példátlan, és finoman szólva sem elegáns döntését azzal indokolta, hogy Krusovszky nem küldte el neki „visszamutatásra” a szöveget, bár azt ő maga is elismeri, hogy ez nem kötelező gyakorlat. Hozzátennénk: különösen nem kötelező, így nem is bevett gyakorlat a visszaküldés, ha az interjú írásban zajlik, hiszen ilyenkor az alanynak van lehetősége átgondolni és gondosan megfogalmazni a válaszait.

Demeter még azt is hozzáfűzi jóízűen, hogy direkt megvárta, hogy nyomdába menjen a lap, így az olvasó összevethesse az általa posztolt szöveget a csütörtökön megjelenő verzióval. Az még egy fokkal súlyosabb, hogy a Demeter által megosztott kalózverziót az Origo is teljes egészében közölte, arra hivatkozva, hogy a Magyar Narancs nem egyeztette a szöveget az igazgatóval.

Frissítünk!

Demeter Szilárd hazudik, az Origo lop – ezzel a címmel jelent meg írás a Magyar Narancs oldalán, melyben Krusovszky Dénes cáfolja, hogy bármilyen interjút készített volna Demeter Szilárddal. Egy tényfeltáró cikkhez kért tőle, és még vagy fél tucat embertől információkat.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik