Kultúra koronavírus

Nemsokára újraindul a hazai filmgyártás

Erről Káel Csaba filmügyi kormánybiztos nyilatkozott.

Miután a koronavírus-járvány kezd alábbhagyni, és az azzal kapcsolatos szigorítások is lassan, de biztosan enyhülnek, a magyarországi filmgyártás lassan újraindulhat, több nálunk készülő nemzetközi produkció gyártása előkészülési szakaszban van, és a teljes újraindulás sincs már messze. Erről Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszélt a Világgazdaságnak.

Káel elmondta azt is, hogy hazánkban egyébként nem is volt forgatási tilalom, így például a Hosszú Katinka-doksi munkálatai is folytak, de tény, hogy rengeteg csúszás van így is, a Nemzeti Filmintézet finanszírozásában készülő produkciók közül egyedül Madarász Isti Átjáróház című filmjének forgatása zajlott épp a veszélyhelyzet kezdetén, és állt le amiatt, ám a munkálatok most már ott is folytatódhatnak. Arra sem kell számítani, hogy bármely produkció kútba esne, a gyártás-finanszírozást minden projekt esetében átütemeztek már a veszélyhelyzet kezdetén. A lap statisztikáiból az is kiderül: tíz állami támogatással készülő játékfilm esetében elhalasztották a forgatások elindítását, tizenhat pedig az utómunkák fázisában volt, amikor a járvány miatti veszélyhelyzet átrendezte a filmgyártást, ezen projektek közül néhány már idén, mások 2021 elejére készülhetnek el.

A hazai filmipar minden kapcsolódó munkakört beleszámítva nagyjából húszezer ember foglalkoztatását látja el és 2016 óta legalább százmilliárd forintos mozgat évente, a munkálatok jelentős része külföldi produkcióknak végzett bérmunka.

Kiemelt képünkön Enyedi Ildikó Feleségem története című filmjének díszlete. Fotó: 24.hu / Sopronyi Gyula

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik