Kultúra

Emma Watson és Rupert Grint is megszólaltak a J. K. Rowling-ügyben

A filmsorozat sztárjai nem osztják az írónő véleményét.

Hatalmas botrány indult útjára a héten, miután J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat írója egy publicisztikához hozzászólt a Twitteren, amely eléggé homofóbra sikeredett. Az ügyről alább írtunk részletesen.

J. K. Rowlingot transzfóbia miatt feszítik keresztre, korábban a homofóbok mentek neki
J. K. Rowlingot egyre többen és egyre hangosabban támadják, amiért – a tiltakozók szerint – transzfób megnyilvánulásokat tett. Az írót korábban a homofóbok támadták, mert a sokszínűség büszke szószólója volt.

Előbb Daniel Radcliffe szállt bele Rowling véleményébe:

A transznemű nők nők. Bármely ellentétes nyilatkozat törli a transznemű személyek személyazonosságát és méltóságát, és ellentmond minden olyan szakmai egészségügyi szakszervezet tanácsának, amely sokkal több szakértelemmel rendelkezik ebben a témában, mint Jo vagy én.

Most Emma Watson is írt erről a Twitter-oldalán:

A transznemű emberek azok, aminek vallják magukat, megérdemlik, hogy olyan életet éljenek, ahol nem kérdőjelezik meg őket. Megérdemlik, hogy joguk legyen annak lenni, akinek szeretnének. Azt szeretném, ha transznemű rajongóim tisztában lennének azzal, hogy én és rengeteg más ember a világban látjuk, tiszteljük és szeretjük őket azért, amilyenek.

Rupert Grint sem maradt csendben, ő a The Times hasábjain közölte álláspontját a témában:

Szilárdan kiállok a transz közösség mellett, sok más társamhoz hasonlóan. A transznemű nők is nők. A transz férfiak is férfiak. Mindannyian megérdemlik, hogy szeretve érezzék magukat, ítéletek nélkül.

Úgy fest, a Harry Potter-közösség összetart, kizárólag Rowling az, aki kiszakadt a miliőből ezzel a balhéjával.

Kiemelt kép: ADRIAN DENNIS / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik