Kultúra

Hova menjünk, ha már ki lehet mozdulni?

Elég időt töltöttünk a négyfal között, végre kimozdulhatunk, persze még mindig szabályozott körülmények között. Adunk egy pár tippet, hova menjünk Magyarországon belül.

Megnyitott az ország első szafari parkja

Mint megírtuk, a kijárási korlátozás Pest megyére is vonatkozó megszűnését követően Ifj. Richter József cirkuszigazgató ötlete nyomán május 20-án megnyitott az első és egyetlen autós szafari park Szadán. Bár a cirkuszigazgatónak ezzel egy régi álma valósul meg, a látogatók az élmény mellett a  jelenleg bevétel nélkül maradt cirkusznak segítenek. A park mintegy 5 hektáros területére kizárólag nem nyitott tetejű személyautóval hajthatunk be, ahol közelről csodálhatjuk meg a zsiráfokat, elefántokat, tevéket, lovakat, szamarakat és a család legkülönlegesebb tagjait, a zebmárokat.

Fontos, előzetes, online regisztárcióhoz kötött a belépés, ugyanis csak korlátozott számú járművet engednek be. Aki a jövő hétre nem talál időpontot, ne keseredjen el. A járvány miatt a cirkusz még nem fog utazni, a szafari működése így hosszabb távon fog működni.

Újranyitja kapuit

Újra látogatható az Aquincumi Múzeum 2020. május 23-án, szombaton 9 órától. Bár a múzeum belső terei és az ott lévő kiállítások csak később tekinthetők meg, a Régészeti Park is számos érdekességet tartogat a látogatóknak. A közel 6 hektáron elterülő romváros Aquincum polgárvárosának negyedét ismerteti, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal. A 65 év feletti látogatóknak külön idősávot hoztak létre, valamint a belépéshez szükséges regisztráció és jegyváltás egyelőre csak online lehetséges! Hétfő kivételével mindennap 9-18 óra között tartanak nyitva.

Fotó: Aquincumi Múzeum

Újra nyit a szentendrei Skanzen, igaz, a szabadtéri múzeum egyelőre csak sétálójeggyel lesz látogatható a járványügyi és távolságtartási szabályok betartásával. Ellenben lehet sétálni a tájegységekben, az utcákon, az épületek között, az udvarokban, portákon, és kikapcsolódhatunk a múzeum 60 hektáros parkjában. Szombattól a múzeum boltjai, vendéglátóhelyei is nyitva lesznek, bicikli, kisszekér és roller is bérelhető lesz a bejárati épületben.

Újra látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol azonban egyelőre korlátozzák a maximális napi látogatószámot és további óvintézkedéseket is be kell tartaniuk a látogatóknak. Bár még zárva lesznek a beltéri bemutatóhelyek, de hangsúlyozzák, hogy az elővigyázatosságból bevezetett korlátozások mellett is bőven van látnivaló.

A szokásosnál is nagyobb nyomatékkal kéri az állatkert, hogy az állatokat a látogatók semmivel se etessék, még zoo csemegével sem, amelyet ezért nem is árusítanak.

Irány vidék

A Magyar Természet Napja alkalmából a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük hazánk tíz egyedülálló természeti kincsét, ahová egyszer az életben muszáj mindenkinek eljutnia, még ha korábban nem is hallott róla. Csak néhány példa: hazánkban is létezik Gyilkos-tó, csak épp Hubertlaki-tó néven Bakonyban, Bakonybél közelében. Sőt, még magyar Grand Canyon is van, méghozzá a Páris-patak szurdokvölgye. Ha a szurdokban sétál az ember, fölé magasodnak a hordalékból keletkezett, sziklaszerű építmények, néhol pedig fagyökerek szövik át a kőrétegeket. Legyünk óvatosak, itt-ott kidőlt fatörzseken és mohától csúszós kőtömbökön kell átmászni.

Aki kívácsni mind a tíz természeti kincsre és az azokról készült képekre, ebben a cikkben talál több információt:

Hazánk tíz kevésbé ismert csodájával köszöntjük a Magyar Természet Napját
Május 22. a természeti értékeink iránti tiszteletet szimbolizálja, amikor mindannyiunk közös kincsét, és jólétünk zálogát ünnepeljük: a természetet.

Ha már vidék, betartva a szabályokat és figyelvee egymásra, de már vagy épp hamarosan utazhatunk vidéki városokba, falvakba. Vidéken már nem csak a vendéglátóhelyek teraszai, de a belső terei is megnyíltak. A vendéglátósok nagy izgalommal és széthúzott asztalokkal várták az első vendégeket, legutóbbi riportunkban vidéki vendéglátósokat kérdeztünk az újranyitásról.

„Sorsot húzunk, ki mehet ki az első vendéghez” – így nyitnak újra a vidéki éttermek
Hétfőtől kinyithattak a vidéki éttermek, amelyek egyelőre nem tudják, mi vár rájuk. Akad, aki erős szezonra számít, mások nem ilyen optimisták . Kérdés az is, hogy fővárosi vendégek nélkül hogyan működnek majd a menő balatoni helyek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik