Kultúra koronavírus

Lazított a dokumentumfilmek nevezésénél is az Oscar

A játékfilmek után a dokumentumfilmek nevezési rendszerén is változtatott a filmakadémia a járványügyi helyzetre való tekintettel – írja az MTI. Míg eddig egy hétig kellett vetíteni a doksikat a nevezéshez egy Los Angeles-i vagy New York-i moziban, ettől kivételesen eltekintenek. Ha pedig már kinyitottak a korlátozások után a mozik, Los Angeles és New York mellett a San Franciscó-i-öböl környékén, Chicagóban vagy Atlantában is lehet vetíteni a dokumentumfilmeket az Oscar-nevezéshez. De mindez csak a 93. díjátadóra érvényes.

Ezen kívül a következő Oscar-gálánál lazítanak a doksik fesztiváloztatásánál is. Korábban nem volt elég pár filmfesztiválos bemutató, meghatározott fesztiválokon meghatározott díjat is el kellett nyerni az Oscarhoz. Most viszont elég annyi, hogy igazolják a készítők, hogy több mint egy kvalifikáló filmfesztivál válogatásában szerepelnek. Ráadásul a kvalifikáló fesztiválok listáját is bővítették: a Berlinale, a CPH:DOX, a Hot Docs Kanadai Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztivál, a South by Southwest, a Sundance Filmfesztivál, a Tribeca Filmfesztivál és a True/False Filmfesztivál mind ott van a harminchat fesztiválos listán. Az akadémia arra számít, hogy a tavalyi 159 kvalifikált doksi után idén robbanásszerűen megnő az Oscar-nevezések száma.

Ezen kívül már nem csak azokat a filmeket lehet nevezni a főbb kategóriákban, amiket fesztiváloztattak és mozikban is vetítették. Elég, ha egy streamingszolgáltató vagy csatorna forgalmazta őket, ha volt mozis premier betervezve. Aztán a nevezni kívánt filmeket a filmakadémia streamingszolgáltatásán is elérhetővé kell tenni hatvan napon belül.

Kiemelt kép: Andrew H. Walker/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik