Kultúra

Lovasi András: ha csak egy zenész is rászorul a támogatásra, akkor Majka nem törhet pálcát felettük

Lovasi András nem először szólalt meg a zenészeknek járó szociális támogatásos balhéban: először Majka nyilatkozatát házmestertempónak titulálta, most pedig továbbmagyarázta, hogy a 160 ezer forint igenis morzsa, ha több hónapra osztjuk el.

Lovasi beszólt Majkának, hogy ez házmestertempó
Szerinte nem kellene most morzsákon is dilemmázni, ha az állam segített volna.

A szolgáltató-, illetve a ráépülő vendéglátóipar harminc-negyvenezer embernek ad munkát, akik 35-40 milliárd forintos bevételt generálnak. Ezt a lehetséges kiesést kompenzálják most pár száz millióval.

Amúgy pedig: az Artisjus és az EJI a szerzők, előadók érdekvédelmi szervezetei, ahol ha tag valaki és a pályázati kiírásnak megfelel, pályázhat. Én sem vagyok az újságcikkekben felsorolt előadóknak különösebb rajongója, sőt.., de joguk volt pályázni és ha csak egy is tényleg rászoruló közülük, hogy törhet pálcát felette Majka és az általa felhergelt nagy népi ítélőszék? Miért a pályázókat szólítják fel önmérsékletre, miért nem a pályázatok kiíróit támadják egy olyan országban, ahol hosszú évtizedek óta szocializálódnak az emberek úgy, hogy nagy többségük ilyen helyzetben szintén ugyanúgy tenne mint a pályázók? Persze ilyen kevés pénznél mindig lesznek, akiknek morzsák se jutnak, de pl. akiről én tudok, hogy pályázott (4 ember), mind kapott, és amennyire figyelem az Artisjus, EJI (és régebben az NKA) pályázatelbíráló gyakorlatát, az a törekvés, hogy aki bead egy érvényes pályázatot, az kapjon is valamicskét (morzsák, ugye). Az, hogy ki csókos inkább a nagyobb, milliós összegeken látszott az elmúlt években.

A posztjában arra is utalt, hogy azzal nem lehet kihúzni a gödörből az iparágat, ha a támogatott előadók visszaadják a pénzt.

Akkor tovább. Sokan azt mondják / írják, 160.000 Ft nem morzsa. Egy hónapra nem. Öt és félre? De közelítsük…

Közzétette: Lovasi András – 2020. május 8., péntek

Az Artisjus és az Eji támogatásának listáján több ismert arc is szerepel, akik Majka szerint nem biztos, hogy rászorultak a pénzre. Azóta Pély Barna már felajánlotta a megítélt összeget, Kállay-Saunders András pedig elmondta, hogy neki szüksége van a pluszbevételre. Attól még, hogy valakit ismer az ország, még nem jelenti azt, hogy gazdag is.

Több száz dalszerző kapott rendkívüli szociális támogatást, ismert zenészek is vannak köztük
A pályázatot meghirdető Artisjust kérdeztük, hogyan döntötték el, ki a rászoruló.

Mindeközben az Artisjus elnöke, Madarász Iván is kommentálta az eseményeket: gyors támogatással kívánták enyhíteni a zenészeket ért károkat:

A pályázatok elbírálásában a legfőbb szempont, hogy olyanok részesüljenek támogatásban, akik korábbi sikereik révén maguk is gyarapították az Alapítvány kasszáját, aktív szerzők, számos bejelentett és „közszájon-közkézen” forgó dal fűződik a nevükhöz. Az Artisjus Zenei Alapítvány neves előadóművészekből összetevődő kuratóriuma és a választott testületek által delegált 14 főnyi szerzői tanácsadó testület arra figyelt, hogy a szerzői munkásságon túl azok részesüljenek ebben a támogatásban, akiknél igazolt, hogy koncertjeik meghiúsulása miatt maradtak jövedelem nélkül. A döntéshozók tehát a hirtelen bekövetkezett, drasztikus bevételkiesést vizsgálták, nem azt, hogy kinél pontosan milyen mértékű megélhetési válság alakult ki.

Madarász hangsúlyozta, hogy lehet rászoruló úgy is valaki, hogy már nevet szerzett magának.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik