Kultúra koronavírus

A világ legnagyobb mozilánca bojkottálja a Universal filmjeit

Nagyon berágtak a stúdióra az online premierek miatt.

A világ legnagyobb mozilánca, az AMC bejelentette, hogy többé egyetlen filmszínházában sem tűzi a műsorára a Universal stúdió produkcióit, mivel a stúdió megszegte az érvényben lévő forgalmazási szabályokat – írja az MTI.

Az AMC Jeff Shell, az NBC Universal főnökének közleményére reagált. Shell kedden írt arról, hogy a Universalt is működtető vállalat ezentúl, ha azt indokoltnak látja, párhuzamosan mozikban és online formátumban forgalmazza filmjeit.

Az AMC vezérigazgatója, Adam Aron a stúdiónak címzett levelében azt írja, hogy ezzel a lépéssel a Universal szakít az érvényes üzleti modellel, és a két vállalat közötti megállapodással.

Az AMC-nek világszerte ezer mozija van. A mozik március közepe óta a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, ám ha újra kinyitnak, a kedden életbe lépett határozat szerint nem mutatnak be Universal-filmet.

A Universal csalódottságának adott hangot a döntés miatt, és úgy értékelte, hogy a mozilánc a stúdió helyzetének és lépéseinek megzavarására törekszik. A szóvivő szerint ők teljes mértékben hisznek a mozis forgalmazásban, és ennek sohasem állították az ellenkezőjét, csupán arról van szó, hogy amikor ennek értelmét látják, nemcsak moziban, hanem egyúttal prémium videoszolgáltatáson keresztül is forgalmazni szeretnék a filmeket.

Számos nagy költségvetésű produkció forgalmazását kellett elhalasztani a koronavírus-járvány miatt. A három vezető észak-amerikai mozilánc, az AMC, a Regal és a Cinemark június-július táján tervezi mozijai újranyitását.

Szuperhősei sem védhetik meg Hollywoodot a koronavírustól
Úgy fest, hogy a járvány nemcsak a nyári blockbuster-szezont söpri el, de alapjaiban rengeti meg a filmipart. Vajon fognak-e még tömegek moziba járni a válság után?

Néhány filmet – köztük a Universal Pictures Trollok a világ körül című animációs produkcióját – közben streamingszolgáltatók platformjain kezdtek forgalmazni, és hamarosan a stúdió egy másik filmje, Judd Apatow The King of Staten Island című drámája is így debütál.

A Trollok a világ körül a Universal közleménye szerint 19 nap alatt csaknem százmillió dolláros (32 milliárd forintos) bevételt ért el az online forgalmazással, ezért döntött úgy a stúdió, hogy megfontolja a jövőben debütáló filmjeinek párhuzamos, mozis és online bemutatását.

Kiemelt kép: Justin Sullivan/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik