Kultúra koronavírus

Üzent a magyaroknak a Nemzeti Színház társulata

Minden helyzeten és minden nehézségen átvezet bennünket a jövőbe vetett hit – Törőcsik Mari is szerepel a videón, de versmondást nem vállalt.

Otthonukban rögzítették Babits Mihály Esti kérdés című költeményét a Nemzeti Színház társulatának tagjai, a felvételekből közös videó készült a költészet napjára. A filozófiai kérdéseket felvető költeményt Babits 1909-ben, még a világháború előtt írta, az ötvenhárom soros mű egyetlen mondatként kutatja a legfontosabbat: miért élünk?

A vers a mindenek feletti remény egyik legszebb himnusza, a magyar költészet egyik mesterműve, amely, különösen utolsó soraival, azt sugallja, hogy minden helyzeten és minden nehézségen átvezet bennünket a jövőbe vetett hit – idézi az MTI a színház közleményét.

A verset a Nemzeti Színház társulatának 36 színésze mondja el, köztük a legfiatalabb a végzős egyetemi hallgató Szász Júlia. Szerepel a klipben Törőcsik Mari is, aki azt ugyan nem vállalta, hogy verset mond, de küldött egy mostanában róla készült videófelvételt.

A költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük, amelyre a Nemzeti Színház minden évben különleges programokkal készül. Idén – a rendkívüli körülményekhez alkalmazkodva – versvideóval lepte meg közönségét a teátrum társulata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik