Belföld koronavírus

Kormányszóvivő: mindenki lehet fertőzött, a neheze még csak most jön

A koronavírus ott lehet minden településen, ott van minden megyében, mindenki lehet fertőzött

– mondta a kormányszóvivő szombaton, a Facebookon közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott, tudja, hogy nehéz, de arra kér mindenkit: tanuljanak más országok példájából, vegyék komolyan a helyzetet, legyenek fegyelmezettek, tartsák be az előírásokat, és aki teheti, maradjon otthon.

Kiemelte,

Magyarországon is tombol a koronavírus okozta világjárvány, aminek a neheze még csak most jön.

Hangsúlyozta, országszerte készülnek a kórházak a tömeges megbetegedésekre, az egészségügyi és szociális dolgozóknak képzések indultak, folyamatos a további egészségügyi eszközök megrendelése.

Emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentette, a kormány meghosszabbítja az érvényben lévő kijárási korlátozást, és ezt hetente felülvizsgálja. Erre azért van szükség, mert eddig tudtuk fékezni a járvány terjedését, de a megbetegedések száma biztosan nőni fog – mondta.

A kormányszóvivő szerint azért fontos a korlátozások betartása, hogy megfelelően fel lehessen készülni a fertőzöttek ellátására.

Felidézte, arról is döntés született, hogy az önkormányzatok húsvét alatt maguk dönthetnek szigorú intézkedések bevezetéséről, mivel az ünnep különösen kockázatos a vírus terjedése szempontjából.

Szentkirályi Alexandra azt kérte, senki ne próbálja meg kijátszani a kijárási korlátozást, mert ezen emberek élete múlik. Sportolásnál például próbáljanak 2 méternél is nagyobb távolságot tartani másoktól. Arra is kérte az embereket, hogy kerüljék a távolabbi kirándulásokat, például a Balatonra utazást, hiszen minden ilyen helyváltoztatás csak újabb lehetőség a fertőzés továbbadására.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik