Kultúra koronavírus

Demeter Szilárd: Minden válság egyben lehetőség is

Interjút adott az Origónak Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, melyben arról beszélt, hogyan érintette a PIM-et a koronavírus-járvány, valamint elmondta, milyen lépésekkel tervez segíteni a nehéz helyzetbe került magyar képző- és előadóművészeken.

Ha valamire, akkor a kulturális szférára érvényes: minden válság egyben lehetőség is. A kijárási korlátozás jó lehetőséget biztosít arra, hogy minőségi tartalmakkal célozzuk meg a magyarokat. Most kiderül, mennyire versenyképes a magyar kultúra a globális álomgyár professzionális marketinggépezetével szemben […] Rohamtempóban létrehoztuk a Digitális Bölcsészeti Központot, amire elkülönítettem egy több tízmilliós keretet

– nyilatkozta.

Demeter elmondta, hogy bár mindenkinek nehéz, de leginkább az előadóművészeket érinti koronavírus okozta válság, ezért elsősorban őket szeretnék segíteni. Az egyik irány a hangoskönyv, mellyel kapcsolatban Demeter elmondta, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) keretén belül összeállítottak egy kortárs irodalmi remekművek-listát. Ezekkel a színészek számára szeretnék biztosítani az otthoni fölmondás lehetőségét. Egy rendesebb hangoskönyv felvétele átlag 20 munkaóra, ezért nettó 200 ezer forintot fogunk fizetni az adott művésznek, mondta.

A másik program, mely a zenészeket célozza, egy, az EMMI kulturális államtitkárságával, az MTVA-val és az A38 Hajóval közösen meghirdetett pályázat lesz, leginkább otthon készülő zenei és társművészeti produkciók számára.

A PIM és a Petőfi Irodalmi Ügynökség költségvetéséből erre 50 millió forintot különítettem el, Fekete Péter államtitkár úr hozzátesz még ennyit, az MTVA a Petőfi TV infrastruktúráját és műsoridejének egy részét ajánlotta fel, az A38 Hajót átalakították egyrészt vírusmentes stúdióvá, másrészt szerkesztőséggé. A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. Mindkét programnál előnyt élveznek azok az előadóművészek, akik gyesen, gyeden vannak, vagy legkevesebb két gyermeket nevelnek. Ez egyébként minden általunk indított programra érvényes szempont

– mondta el.

Demeter hozzátette, hogy az írókról sem feledkeztek meg. Április 11-én, a magyar költészet napján élesítik a regionális lapok mellékleteként már évek óta működő Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális melléklet gyűjtőportálját, ahol a napi frissítésű közlésekért egységesen 25 ezer forintot fizetnek majd. Hangsúlyozta, ez is egy folyamatos és nyílt pályázat, a szerkesztők naponta bírálnak, teszik közzé a beérkező pályaműveket. Egy szerző többször is pályázhat, de azért a szabott honoráriumkeret, hogy minél több írónak segíthessenek. A főigazgató arról is beszélt, a könyvkiadók megsegítésére is összeraktak egy komolyabb csomagot, de annak életbe lépése a kormány jóváhagyásától függ.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik