Kultúra koronavírus

Jane Fonda a járvány miatt sem áll le a klímatüntetéssel, de átköltözik a netre

Így talán nem fogják újra letartóztatni.

A súlyosbodó világjárvány hatására teljes iparágak fagytak be egyik-napról a másikra, de a Földért aggódó Jane Fondát nem lehet ilyen könnyen megállítani. A 82 éves színésznő már hónapok óta szervezi Fire Drill Fridays (vagyis Tűzriadó Péntek) elnevezésű klímatüntetéseit, ahol nem csak őt tartóztatták le rendszeresen, de a vele együtt tiltakozó sztárokat, például Joaquin Phoenixet és Martin Sheent is.

Jane Fonda azt akarja, hogy tornadresszei helyett aktivista tettei jussanak róla eszünkbe
Mert hogy ő már a vietnámi háború alatt is komoly véleményformáló volt, elég csak a rabosítási fotójára gondolni, ahol levegőbe tartja ökölbe szorított kezét.

A kétszeres Oscar-díjas Fonda bejelentette, hogy a koronavírus-helyzet miatt sem mondja le teljesen a rendezvényt, de a résztvevők biztonsága érdekében átköltözteti az internetre.

Lehet, hogy otthon maradunk, és igen, maradjunk is otthon, de sosem fogunk leállni azzal, hogy felszólaljunk a klímakrízis ellen és azonnali cselekvést követeljünk a hatalmon lévőktől. Tehát reméljük, hogy az otthoni karanténból is sokan csatlakoztok hozzánk virtuálisan, mert a mozgalmunk nem lassul le

–  írta Fonda a Greenpeace-szel közös közleményében.

Persze ez nem úgy fog kinézni, hogy az emberek transzparensekkel a nappalijukban jelentkeznek majd be a nagy közös konferenciahívásba: az első alkalom például egy élő beszélgetés lesz Fonda és Massachusetts szenátora, Ed Markey között. A tervek szerint nemcsak a klímaváltozás elleni küzdelemről esik majd szó, hanem a koronavírusról is.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik