Kultúra

Egy újabb volt vígszínházas színész beszélt Eszenyi Enikő módszereiről

A petíciót én is aláírtam, de nem feltétlenül a személyes sértettségem okán, hanem a jelenség elleni tiltakozásul

– mondta Gyuriska János az ATV-nek, és hozzátette, hogy az Eszenyi Enikővel kapcsolatban emlegetett jelenség létezik, létezett, és mindenkit megvisel. A színész 1998-tól tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, és bár neki is voltak hasonló sztorijai, nem Eszenyi Enikő volt a távozása elsődleges oka.

Volt személyi titkára szerint Eszenyi Enikő durván móresre tanítja azt, aki hibázik
Müller Zsófia számos olyan jelenet szemtanúja volt, ahol Eszenyi „torkaszakadtából” üvöltött a dolgozókkal.

Hamarosan a fővárosi közgyűlés dönthet a Vígszínház igazgatói posztjáról, és egyre többen szólalnak fel a jelenlegi vezető, Eszenyi Enikő módszerei ellen. Elsőként a 24.hu-nak nyilatkozott Fenyvesi Lili, aki rendezőasszisztensként dolgozott Eszenyi mellett, és elszenvedője volt a verbális erőszaknak. Rajta kívül a ma már Németországban élő Néder Panni szintén beszélt, aki 2010-ben a Túl a Maszat-hegyen című darab rendezésén dolgozott.

Nem sokkal később olyan színészek álltak ki Fenyvesi Lili és Néder Panni nyilatkozatai mellett, mint Stohl András, Kovács Patrícia, Molnár Áron és Hevér Gábor. Kiemelték, hogy igenis volt köze az Eszenyi által teremtett légkörnek a távozásukhoz.

Kovács Patrícia: Velem lehet kiabálni, de amit Eszenyi Enikő csinál, az túlmegy minden határon
A színésznő mellett a petícióhoz csatlakozók közül még ketten megszólalnak arról, hogyan vezeti Eszenyi Enikő a Vígszínházat.

Gyuriska János Mercutio szerepét idézte fel, mikor egy ugrásnál kiment a térde, de Eszenyi Enikő nem bizonyult megértőnek. Szerinte Eszenyi hangulatember, művészként nagyszerű, de a vezetői képességei kétségesek. Azzal azért kiegészítette az elmondottakat, hogy Eszenyihez szerinte tényleg be lehetett menni, vele sokszor volt segítőkész.

Kiemelt kép: Gyuriska János a Kakuk Marci című darabban 2015-ben. Komka Péter / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik