Kultúra

A magyar filmszakma is óriási bajba került

A Nemzeti Filmintézet tisztában van vele, hogy rengeteg, projektalapon dolgozó filmes került nehéz helyzetbe a koronavírus miatt, hiszen több Magyarországon forgó nemzetközi produkciót elhalasztottak vagy lemondtak. A NFI átütemezéssel, illetve gyorsított pályázati eljárással igyekszik segíteni a munka nélkül maradt szakembereket.

Folyamatosan kapcsolatban vannak a gyártócégekkel, hogy tudják, kit hogyan érint a járvány, és mekkora a visszaesés a közterületen és a műtermekben forgó produkcióknál. A producerekkel egyeztetve dolgozik a filmintézet azon, hogy miként lehet a már megítélt támogatásokat átütemezni. Mintegy tizenöt szerződést módosítottak, hogy a kifizetést felgyorsíthassák, és a gyártás egyből indulhasson vagy folytatódhasson, ha adottak lesznek a körülmények.

A februárban kiírt tévés pályázatok esetében pedig a stabil szakmai háttérrel rendelkező projektek előbb kaphatnak támogatást.

A gyorsított eljárásnak köszönhetően a gyártók mielőbb belevághatnak a filmkészítésbe, előkészthetik a forgatásokat és munkát biztosíthatnak számos szakembernek, amint a körülmények engedik. Az NFI szándéka, hogy a külföldi produkciók meghiúsulása miatt keletkezett filmes kapacitást a veszélyhelyzet feloldása után azonnal leköthessék a magyar produkciók. Az NFI változatlanul végzi feladatait, a pályázatok befogadása és elbírálása is folyamatos, mindemellett további megoldásokon dolgozunk, hogy a szektort a lehető legkisebb veszteség érje

– mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Kiemelt kép: az Egynyári kaland forgatása 2018-ban. Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik