Kultúra koronavírus

Koronavírus: Így vészelhetjük át virtuális kultúrával az otthoni karantént

Kár lenne úgy tenni, mintha a koronavírus nem változtatna az életünkön a következő hetekben, hónapokban. Akik megtehetik, azoknak az otthon maradást ajánlják, ez most nem a nagy, kültéri programozások ideje. Ezzel a helyzettel nem könnyű legtöbbünknek megbirkózni, azonban nem maradunk jó események nélkül.

Március 16-ától, hétfőtől igencsak megváltozik sokunk élete a koronavírus miatt. Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy új munkarend lép életbe, a diákoknak otthon kell maradniuk és a tanárok digitális eszközökkel folytatják a tanítást. A színházak és a mozik szintúgy bezártak, valamint egyre több munkahely rendelheti el az otthoni munkavégzést a közeljövőben. Emellett egyre többen figyelmeztetik az embereket arra, hogy amennyire csak lehet, kerüljék a tömeges helyeket, az idősebb családtagokkal se igen találkozzanak, és minél több időt töltsenek otthon.

Ez senkinek sem könnyű helyzet, és sajnos még csak a folyamat legelején tartunk. Fontos azonban, hogy alkalmazkodni tudjunk a kialakult helyzethez és találjunk bizonyos kapaszkodókat. Ebben lehet segítségünkre számos virtuális program, melyek között koncerteket, színházi darabokat, a netre felkerült könyveket és kiállításokat is találni. Ezekből szedtünk össze most egy csokorral.

A Facebookon nemrég indult egy gyűjtő oldal, ahol különböző program alternatívákat találhatunk, ide érdemes legelőször csatlakozni. A csoportban elképesztő mennyiségű virtuális eseményt találhatunk, mind a gyerekek, mind az idősebbek számára.

A zenekedvelők figyelmébe ajánljuk a Budapesti Fesztiválzenekar Karanténestjeit, melyek keretében hétfőtől kezdve a tervek szerint minden este 19:45-kor biztosítanak egy-egy online kamarakoncertet a közönségnek a zenekar próbaterméből. A Karanténestek a Budapesti Fesztiválzenekar honlapján és Facebook-oldalán lesznek nézhetők, minden este 19:45-kor, ameddig ez csak lehetséges. A teljes program itt érhető el.

Március 14-én indult a Magyar Állami Operaház O/A OTTHONRA című sorozata, mely hétvégenként, 19 órától látható a Papagenón. A tizenegy részes videósorozatban részletek láthatók az elmaradt produkciókból, valamint villáminterjúk a művészekkel.

Szintén szombaton nyitotta meg a Müpa médiatárát, ahol több mint száz koncert, előadás és irodalmi est érhető el.

Az opera rajongóinak ajánljuk az OperaVision nevű oldalt, ahol 22 opera tekinthető meg ingyenesen, például a Don Giovanni vagy a Hamlet.

A londoni Wigmore Hall is beállt a sorba, az oldalon élő közvetítésekkel készülnek, a következő alkalom március 22-én lesz.

Aki a koncertek mellett vagy helyett múzeumba látogatna, annak mindenképpen ajánljuk a Google Arts & Culture oldalát, illetve mobiltelefonos applikációját. Itt rengeteg múzeum virtuális kiállítását megtalálhatjuk, attól függően, melyik ország, múzeum vagy alkotó érdekel minket. Pillanatokon belül ellátogathatunk a bécsi Szépművészetibe, az amszterdami Rijksmuseumba, Franciaországban a Louvre, az Orsay Múzeum, míg New York-ban a Metropolitan vár minket hatalmas gyűjteményével. A nagyobb múzeumok már korábban elérhetővé tették gyűjteményük egy részét az interneten, a virtuális kiállításokon azonban tényleg úgy érezhtjük magunkat, mintha a múzeum termeiben sétálgatnánk. Nagy kedvenc lehet a New York-i Guggenheim Múzeum, ahol a Google Street View segítségével járkálhatunk a kiállított műalkotások között.

Nálunk is virtuálisan látogatható lesz a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján, de több tematikus túra is elérhető lesz a Szépművészeti Múzeum oldalán.

A színházról sem kell lemondanunk szerencsére, egyre több intézmény csatlakozik a élő darabok közvetítéséhez. Március 17-én, kedden a Katona József Színház Henrik Ibsen Nóra – karácsony Helmeréknél című előadását közvetíti az M5 csatorna felvételről.

Ugyanezen a napon, 19 órától, a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-oldalán élőben látható A velencei kalmár című Shakespeare-darab, Mohácsi István és Mohácsi János rendezésében. Március 20-án, pénteken, 19 órakor Csehov Meggyeskertjét mutatja be Facebook-oldalán a kaposvári Csiky Gergely Színház.

A Vígszínház minden nap 19 órakor jelentkezik majd be VígLive műsorával a színház Facebook-oldalán.

Amellett, hogy számos könyv került fel az internetre elektronikus formában, több színész is csatlakozott ahhoz az akcióhoz, melynek keretében minden este felolvasnak egy-egy történetet.

Bár filmeket eddig is szép számmal el lehetett érni az interneten, a Magyar Filmadatbázis száz alkotást gyűjtött össze, melyeket ingyen és legálisan nézhetünk a különböző streaming szolgáltatókon.

Kiemelt kép: GettyImages

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik