Kultúra

Vizsgálatot rendeltek el a Vígszínházról szóló nyilatkozatok miatt

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes közleményéből derül ki, hogy a Főpolgármesteri Hivatal kedden felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, folytasson le vizsgálatot a Vígszínház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán.

A Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázat jelenleg is zajló elbírálásától függetlenül a felügyelőbizottságnak ki kell vizsgálnia, miként biztosítják a Vígszínházban a munkavállalók alapvető jogait, védik emberi méltóságukat és szakmai integritásukat.

Mérgező légkör a Vígszínházban – egykori kollégák Eszenyi Enikő vezetői stílusáról
Több volt alkalmazott beszélt arról, hogy a verbális erőszak és a nyilvános megalázás az igazgató visszatérő eszköze. Eszenyi szerint azonban ő sosem sérti meg mások emberi méltóságát.

A 24.hun hétfőn megjelent cikkünkben Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens, valamint több egykori munkatárs beszél arról nyíltan, hogy az Eszenyi Enikő igazgató által alkalmazott verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi.

A cikk megjelenését követően hétfőn nyilatkozatot adtak ki a Vígszínház elszerződött társulati tagjai is, melyben azt írják, a jelenleg regnáló Eszenyi Enikő igazgató által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja is hozzájárult távozásukhoz.

Személyes tapasztalataink alapján kijelentjük, hogy a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal […] Kiállunk az intézményben szerzett tapasztalataikról nyilatkozó Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens mellett. Fontosnak tartjuk a prevenciót, és szolidaritást vállalunk minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata

– közölték az aláírók, Bata Éva, Harkányi Endre, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Molnár Áron, Péter Kata, Réti Adrienn, Stohl András, Telekes Péter és Tornyi Ildikó.

Hozzájuk csatlakozott azóta Dolmány AttilaGyuriska János és Hujber Ferenc, valamint Bartha Andrea tervező, Csikós Júlia igazgatói asszisztens, Egyed Móni rendezőasszisztens, Hunyadi Alex hangtechnikus, Varga Vanda videoszerkesztő, Várnai Ildikó rendezőasszisztens, Gál Bereniké, weblapkezelő, közösségi média szerkesztő és Kovalik Natasa sminkes is.

Hujber Ferenc is csatlakozott az Eszenyi Enikőt bíráló színészekhez
Eszenyi verbális erőszakja és agresszív vezetői kommunikációja ellen tiltakoznak a régi társulati tagok.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik