Kultúra

Díszleten és jelmezen kénytelen spórolni a Katona József Színház

A színház a Facebookon tette közzé, hogy a finanszírozási bizonytalanságok miatt az új bemutatókhoz csak a korábbi előadásaihoz gyártott, vagy raktáron fellelhető díszletelemeket használhat. A főváros korábban azt ígérte, pótolják a kieső állami támogatást.

A Katona József Színház szerint a működését jelentősen megnehezítette az előadóművészeti törvény decemberi módosítása, mely miatt még nem látni, pontosan mekkora költségvetésből gazdálkodhat majd az intézmény:

Az anyagi bizonytalanság miatt januárban úgy indultunk neki a februári és márciusi bemutatóink (Az átnevelhetetlen, A császár, Poppea megkoronázása) próbafolyamatának, hogy nem tudtuk, idén milyen forrásokból fogunk gazdálkodni. A produkciók költségvetését csökkentenünk kellett, ezért igazgatói utasításra a rendezők és alkotótársaik a díszletekhez és jelmezekhez csak a korábbi előadásainkhoz gyártott, vagy raktáron fellelhető díszletelemeket illetve anyagokat használhattak.

– írja a Katona közleménye, hozzátéve, bíznak abban, hogy a helyzet a finanszírozás megállapodással rendeződni fog, a további bemutatóink esetében nem kell ezeket a korlátozásokat fenntartani.

Mint ismeretes a fővárosi közgyűlés február 26-i ülésén szavazta meg Karácsony Gergely előterjesztését, ami alapján „a művészi szabadságukban veszélyeztetett budapesti színházakat” tisztán önkormányzati finanszírozásba vonják. Így biztosítva, hogy a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó szakmai működésébe ne lehessen beleszólása a kormánynak, amely decemberben rohamtempóban nyomta át a parlamenten azt a nagy tiltakozást kiváltó törvénymódosítást, amely alapján az illetékes miniszternek vétójoga lesz az igazgatók kinevezésénél, amennyiben egy intézmény állami finanszírozásban is részesül.

A főváros vállalja, hogy pótolja a kieső állami támogatást a színházaknál
Azt ígérik, nem kényszerül majd megszorításra a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó sem.

Ahogy azt megírtuk, ez óriási kiesést jelentene ezeknél a színházaknál, amelyek finanszírozásának legnagyobb részét az állami működési támogatás tette ki, és ennek súlya csak tovább növekedett a tao megszüntetése óta (a Katona esetében 2019-ben például 383 millió volt az állami rész, míg az önkormányzat 158 milliót állt a költségvetésből). A kultúrát felügyelő főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet a héten kérdésünkre azt mondta, a főváros elkötelezett minden egyes színház kiszámítható és rendezett pénzügyi működésének elősegítésében:

Ennek érdekében az önkormányzati finanszírozásba vett színházaknak a 2019. évi bázison a teljes önkormányzati-, állami-, továbbá taopótló támogatás rendelkezésükre fog állni

– mondta Gy. Németh, ám egyelőre még nincs végleges döntés, hogyan és miből pótolják a kieső állami támogatást a négy érintett intézmény esetében.

A teljes közlemény itt olvasható:

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik