Kultúra

Az Auschwitz Múzeum szerint Al Pacino nácivadász sorozata pontatlan

Kritikával illette az Auschwitz Múzeum az Al Pacino főszereplésével készült Hunters című sorozatot. Az Amazon Prime-on futó széria a múzeum szerint pontatlan tényeket tartalmaz a koncetrációs táborban történtekről, ami nemcsak a történelmi tények szempontjából problémás, hanem kifejezetten káros a jövőre nézve is. A múzeum a sorozat azon jelenetével nem értett egyet, melyben a táborbeli foglyokat állították a sakkmezőkre és velük játszottak.

Auschwitz tele volt szörnyű fájdalommal és szenvedéssel, amelyet a túlélők beszámolójában rögzítettek. Az emberi sakk hamis játékának feltalálása nemcsak veszélyes ostobaság és torzítás. Üdvözli a jövőbeni tagadókat is. Tiszteletben tartjuk az áldozatok személyét a ténybeli pontosság megőrzésével

– írja az emlékhely a Twitteren posztolt üzenetében.

A sorozat alkotója, David Weil nyilatkozatában azt válaszolta, hogy „a szimbolikus ábrázolás hozzáférést biztosít az egyének olyan érzelmi és szimbolikus valósághoz, mely lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a Shoah tapasztalatait”. Weil visszautasítja azt az elgondolást, miszerint a holokausztról szóló történeteket nem szabad fikcionalizálni.

Ez nem dokumentumfilm. És soha nem nem is volt szándéka, hogy az legyen

– írta.

(Vaiety)

Kiemelt kép: IGN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik