Kultúra

A sziámi ikreket szétválasztó orvoscsoport a Highlights of Hungary közönségdíjasa

Dr. Csókay András idegsebész és az általa vezetett orvoscsoport kapta a legtöbb szavazatot az idei Highlights of Hungaryn, de a 10 millió fa kezdeményezést, a Másállapot(ot) a szülészetben mozgalmat, az OTDK programot és Virth Balázs úszóedzőt is az első tízbe juttatták a voksok.

Művészeti és design projektre, sportteljesítményre, egészségügyi kutatásra, mezőgazdasági, turisztikai és szociális koncepcióra egyaránt reflektorfényt irányított idén a Highlights of Hungary. A kezdeményezés Magyarország legizgalmasabb, értékteremtő projektjeit gyűjti, kategóriák nélkül, kurátori rendszerben. Az ötvenöt jelölt közül ebben az évben is a közönség döntötte el, melyik legyen hazánk leginspirálóbb története. Mi it több jelöltről írtunk, a Heti Betevőről és Gál Dánielről, aki autista gyerekeket tanít dobolni.

Dobok mögött ütik ki magukból a feszültséget az autista gyerekek
Gál Dániel kifejezetten autista, Asperger-szindrómás és figyelemzavaros gyerekeket tanít, nála jártunk.

A február 21-i, Katona József Színházban rendezett díjátadón Dr. Csókay András idegsebész és csapata vihette haza a közönségdíjat, ők kapták a legtöbb voksot az online szavazáson. Az idegsebész műtéti csapat Dr. Csókay András és Dr. Valálik István vezetése alatt az orvostudomány és a hit erejével orvosi csodát hajtott végre, amikor 33 órás műtét során szétválasztottak egy hároméves, fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikerpárt. A beavatkozást egyetlen idegsebész csoport sem vállalta rajtuk kívül. A műtétsorozat egyéb orvosi területeken folytatódik, hogy a gyerekek minél teljesebb életet élhessenek.

A második legtöbb szavazatot a felsőoktatási tehetséggondozásban és az értelmiségi elitképzésben hét évtizede élen járó OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) kapta. A hungarikumnak számító mozgalom jelentősége kétséget kizáróan vetekszik hasonló, nemzetközi programokéval. A harmadik helyet a klímaszorongásra válaszul életre hívott projekt, a 10 millió fa kezdeményezés szerezte meg.

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy egy tál ingyen ételért áll sorba
Elég egy jó ötlet és néhány barát összefogása, hogy segítsünk a rászorulókon. Legalábbis kezdetnek. A 2013 karácsonyán indult Heti Betevő tagjaival beszélgettünk.

Negyedik helyen a közösségi finanszírozás alapú MyFarm Harta található, ahol a vevők előre bérlik a termőterületet, ötödik helyen pedig a szlovákiai magyar fiatalság egyedi hangulatú találkozóhelye, a Gombaszögi Nyári Tábor végzett. Hatodik helyezett Virth Balázs lett, az úszóedző, aki világbajnoki aranyhoz segítette Kapás Boglárkát. A Másállapot(ot) a szülészetben mozgalom, amely az egészségügy egyik legfontosabb területén kíván fordulatot elérni a hetedik, a harminc éve karakteres filozófia mentén működő Tilos Rádió a nyolcadik helyet szerezte meg. Kilencedik lett a Soharóza kísérleti kórus, akik hétköznapi ügyeket és témákat énekelnek meg színházi divatbemutató formájában, tizedik pedig a Suhanj! Alapítvány, amely sérültek és egészségesek közös sportolási lehetőségét biztosítja.

A díjazottak és a kurátorok. Fotó: Highlights of Hungary

Kurátori és támogatói díjak

A Highlights of Hungary kurátoraiból, valamint a Highlights of Hungaryt alapító Super Channelből álló csapat választása a PET Kupára esett, mely mozgalom célja, hogy megtisztítsa a Tiszát és árterét az árvizek idején érkező műanyag hulladéktól. A Forbes különdíját a Veresi Paradicsom, a Marie Claire-ét a Másállapot(ot) a szülészetben, a Kreatívét pedig a Tilos Rádió vehette át. A Market Építő Zrt. különdíját Párdy Bence kapta, a Brain Barét az Országos Tudományos Diákköri Konferencia kapta. A KPMG különdíját Rakó Ágnes, a KPMG sokszínűségért felelős Partnere adta át az oktatást és az esélyegyenlőséget célzó Van Helyed Alapítványnak. A Highlights of Hungary kiemelt támogatója a Magyar Telekom, de a Coca-Cola is szerepel a támogatók között. A Highlights of Hungary médiapartnerei a Marie Claire, a Player Media, a Forbes és a Kreatív.

A jelöltekről és díjazottakról a Highlights of Hungary honlapján lehet többet megtudni. A teljes lista még egyszer:

1. helyezett – Dr. Csókay András idegsebész és csapata
2. helyezett – OTDK
3. helyezett – 10 Millió Fa
4. helyezett – Myfarm Harta
5. helyezett – Gombaszögi Nyári Tábor
6. helyezett – Virth Balázs
7. helyezett – Másállapot(Ot) A Szülészetben
8. helyezett – Tilos Rádió
9. helyezett – Soharóza
10. helyezett – Suhanj! Alapítvány

Kurátori Díj: PETet Kupa

Forbes különdíj: Veresi Paradicsom
Marie Claire különdíj: Másállapotot A Szülészetben
Kreatív különdíj: Tilos Rádió
Brain Bar különdíj: OTDK
KPMG különdíj: Van Helyed Alapítvány
Market Építő Zrt. különdíj: Párdy Bence

Kiemelt kép: Highlights of Hungary

Ajánlott videó

Olvasói sztorik