Kultúra

A frissen amerikaivá vált Neil Young szerint Trump Amerika szégyene

A kanadai zenész csak azért váltotta ki az állampolgárságot, hogy ellene szavazhasson.

A torontói születésű Neil Young a 60-as évek közepén költözött Los Angelesbe, hogy közel legyen a tűzhöz, és mára tényleg a rock and roll egyik élő legendája. Az elmúlt 54 évben nem érezte úgy, hogy fel kéne vennie az amerikai állampolgárságot. Saját bevallása szerint az utóbbi egy-két évben kezdte el az ügyintézést, hogy Donald Trump ellen szavazhasson a 2020-as választáson. A folyamat január végén zárult le, a frissen amerikaivá vált zenész pedig nem is várt sokáig, hogy megfenyegesse az elnököt: egy újabb amerikai állampolgár várja tűkön ülve, hogy kigolyózhassa őt a Fehér Házból.

A hazám szégyene vagy. Az, hogy dicsekszel a gazdasági mutatókkal nem változtat a tényen, hogy ezek a számok nagyjából ugyanazok, mint amit csaknem négy éve megörököltél. Ami megbocsáthatatlan, az agyatlan pusztítás, amit közös természeti értékeinkben, a környezetünkben és a baráti kapcsolatainkban végeztél

–  írja Young Trumpnak címzett nyílt levelében, amiben arra is utal, hogy Obamát sokkal nagyobbra tartotta, a mostani demokrata mezőnyből Bernie Sandersnek drukkol, és vele, nem pedig Trumppal fogják „újra naggyá tenni Amerikát”. A zenész már korábban sem titkolta az elnök iránti ellenszenvét, azt is letiltotta, hogy Trump felhasználja kampányrendezvényein a Keep on Rockin’ In a Free World című dalát, ami a beszédei előtt szólalt meg. Erre is kitér a levélben:

Minden egyes alkalommal, amikor a Keep on Rockin’ In a Free World vagy egy másik dalom felcsendül a gyűléseken, remélem, hallod a hangomat. Ne felejtsd el, hogy ez egy amerikai adófizető állampolgár hangja, aki nem támogat téged. Az enyém.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik