Kultúra koronavírus

A Disney tízmilliárdokat veszíthet a koronavírus miatt

Nemcsak a világ legnagyobb filmstúdiója csukta be a kapuit Kínában, de a Disney vidámparkjai sem fogadnak látogatókat, amíg nem sikerül megfékezni a koronavírust. Sanghajban és Hongkongban is működik egy-egy Disneyland, és a Variety információi szerint 135 millió dollár (~41 milliárd forint) lehet a kiesés a sanghaji parkban és 40 millió dollár (~12 milliárd forint) a hongkongiban, amennyiben két hónapig nem nyithatnak ki. A veszteség azon is múlik, hogy meddig tart a zár, és milyen gyorsan tudnak visszaállni a normális üzembe a járvány után.

Sanghajban a Disney 43 százalékos tulajdonos, míg a város kormányához tartozó cégeké az 57 százalékos részesedés. Hongkongban szintén hasonló a felállás, ott 47 százalék érinti a Disney-t, és a többségben a kormány a tulajdonos.

A Disney azonban leszögezte, hogy az amerikai intézményeiket nem fenyegeti veszély, főleg kanadai, amerikai, brit és mexikói turisták látogatnak el hozzájuk.

A vuhani piacról indult vírus áldozatainak száma az ötszázhoz közelít, de valamivel csökkent a halálozási arány. Egy online térképen azt is követhetjük, hogy a világ egyes pontjain hány regisztrált betegről tudnak.

Kiemelt kép: Marcio Machado/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik