Kultúra

Bolsonaro kormánya szerint az Oscar-jelöltjük brazilellenes és hazug

Petra Costa dokumentumfilmjét, az Edge of Democracyt is jelölték idén Oscarra, ami a saját élményein keresztül mutatja be a hanyatló brazil demokráciát. Többek között a Guardian is megírta, hogy a kormány viszont brazilellenes aktivistának tartja a filmest, aki rossz képet fest róluk a külföldiek előtt.

Az elnök fia, Eduardo Bolsonaro pedig gazembernek (canalha) nevezte az Oscar-jelöltet, miután egy interjúban a kormányt kritizálta. Costa az elnök Bolsonaro álhírekre épülő birodalmát és az Amazonashoz való viszonyát is elemezte az amerikai újságírónak. Ezen kívül felhívta a figyelmet arra, hogy Jair Bolsonaro megválasztása óta húsz százalékkal nőtt a rendőrök által elkövetett gyilkosságok száma. Bolsonaro fia egy új hashtaget is bevezetett: a #PetraCostaLiar használatára buzdít, ami annyit jelent, hogy Petra Costa hazug.

Hihetetlen, hogy egy filmkészítő hazugságokra és abszurd jóslatokra építheti fel a narratíváját, hogy rágalmazza az országát csak azért, mert nem fogadta el a választás eredményeit

– írta a kormány képviselete Twitteren.

Bolsonaro megsértődött, az Amazonas ég tovább
Jair Bolsonaro várja Macron bocsánatkérését. Amíg a francia elnök nem tesz ennek eleget, addig nem fogad el a btail elnök pénzt az Amazonas megmentésére.

Azt szintén álhírnek tartják, hogy emelkedett volna a rendőri gyilkosságok száma, noha a hivatalos adatok alapján a riói rendőrség tavaly 1810 emberrel végzett, és ez két évtized óta a legmagasabb szám, 2018-hoz képest pedig tizennyolc százalékkal nőtt az áldozatok száma.

Costa doksija egyébként Netflixen tavaly nyár óta elérhető.

Kiemelt kép: Mireya Acierto/FilmMagic

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik