Kultúra

Több mint húsz éven át hallgatta le a titkosrendőrség az erdélyi magyar színésznőt

Most lánya mondja el, milyen volt az élet a Securitate figyelő tekintete alatt.

Nem gyakran számolunk be új rádiójátékok készüléséről, ám most kivételt teszünk, minthogy igazi kulturális kuriózumról van szó: január 26-án vasárnap 17 órától a Tilos Rádióban kerül adásba Hajdu Szabolcs és Török-Illés Orsolya rádiójátéka, az Obiectiva Theodora, mely Illyés Kinga, a ’70-es – ’80-as évek ikonikus erdélyi magyar színésznőjéről mesél.

Fotó: Obiectiva Theodora blog

A román titkosszolgálat, a Securitate több mint húsz éven át figyelte meg és hallgatta le a színésznőt, a hangjáték az így született, közel háromezer oldalas megfigyelési dosszié alapján készült, a dialógusokat változatlan formában meghagyva. A produkcióban olyan művészek hangja hallható, mint Zsótér Sándor, Szilágyi Tibor, Máté Gábor, Trokán Nóra, Hegedűs D. Géza és Sárosdi Lilla. A főszereplő a saját lánya, Török-Illyés Orsolya hangján szólal meg, de szerepel Illyés Kinga unokája, Hajdu Lujza is – ahogy az már a páros nagy sikerű filmjében, az Ernelláék Farkaséknálban is történt.

A 124 perces rádiójáték vasárnap délután egyben hangzik el a Tilos Rádión, majd rögtön utána öt részre vágva, podcast formájában bekerül az iTunes, a Spotify és a Mixcloud kínálatába, erről bővebb információ a produkció blogján olvasható. Az Obiectiva Theodora a Médiatanács Cserés Miklós-pályázatának támogatásával, a Magyar Mecenatúra Program keretében jött létre.

Kiemelt kép: Obiectiva Theodora blog

Ajánlott videó

Olvasói sztorik