Kultúra

Nagyon furcsa lett a bárány feje a világhíres oltárkép restaurálása után

Január közepén kezdte csak körbejárni a sajtó, hogy milyen furcsa is lett az egyik leghíresebb szárnyas oltár restaurálásnak végeredménye – írja a Guardian. Illetve csak a bárány, ami nagyon megosztja a közvéleményt,

sokak szerint ijesztő, hogy ennyire emberszerű lett a feje, és rózsaszín az orra. 

A tizenkét táblából álló oltárképeket Hubert és Jan van Eyck festette 1432-ben a Szent Bávó-katedrálisba, és 1550-ben sok helyen átfestették. A zavart pontosan ez okozza, hiszen a restaurátorok a tizenötödik századi gyökerekhez nyúltak vissza, bevállalták, hogy úgy láthassuk a képeket, ahogy majdnem ötszáz éve senki. A helyreállítás vezetőjével, Hélène Dubois-val egy interjú is készült, amiben hangsúlyozta, hogy a Van Eyck testvérek sokkal erőteljesebb szemkontaktust teremtettek a nézővel. Ez a példa azonban nem tartozik a Moncsicsi-Jézus kategóriájába, csak simán szokatlan.

Emlékeznek a Moncsicsi-Jézusra? Itt az újabb sírva röhögős restauráció
Ezúttal egy ötszáz éves spanyolországi lovasszobrot újított fel egy lelkes amatőr - parádésan bénán.

Pedig már ilyen egy ideje a bárány: a restaurálást jó ideje elkezdték, és a képügynökségeknél már 2018-ban is ilyen emberformájú volt a középpontban álló, vérét adó állat. De csak 2019 decemberében mutatták be az egész munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik