Kultúra

Meghalt Tolkien 95 éves fia

J. R. R. Tolkien legkisebb fia, Christopher Tolkien 95 éves korában hunyt el – írja a Guardian. Tolkien sokáig apja könyveit szerkesztette és adta ki A Gyűrűk Ura írójának halála után. A hírt egy Twitter-közleményben adták ki a rajongók, és részvétüket fejezték ki Christopher Tolkien feleségének,  Baillie-nek, és gyerekeinek, Simonnak, Adamnek és Rachelnek.


Tolkien 1924-ben született Leedsben, és A Gyűrűk Ura írójának harmadik, egyben legfiatalabb gyereke volt. Gyerekkorában sokat hallgatta apja meséit, Bilbo Bagginsről, amiből később A hobbit című könyve is született. Christopher Tolkien sok térképet is rajzolt apjának A Gyűrűk Urához Középföldéről, mikor kiadták a regényt az 1950-es évek közepén. Apja 1973-as halála után pedig gondozta és szerkesztette Tolkien kiadatlan munkáit.

A lap azért aláhúzta azt is, hogy Christopher Tolkien minden erejével ápolta apja munkásságának emlékét, de korántsem volt boldog attól a hájptól, amit A Gyűrűk Ura kapott, szerinte túl nagy üzletet csináltak a történetből, ami nem tett jót neki. Sőt, Peter Jackson Oscar-díjas adaptációja sem nyerte el a tetszését.

Kinyírták a könyvet, és egy akciófilmet csináltak belőle 15-25 éveseknek

– mondta még 2012-ben a francia Le Monde lapnak.

Kiemelt kép: Tolkien Society

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik