Kultúra

Bebörtönöznék a gyerekeknek nem ajánlott könyvet kiadó könyvtárosokat Missouriban

Az amerikai állam új törvénytervezete szerint szülői tanácsok döntenének arról, gyereknek valók-e az olyan ellentmondásos regények, mint Az ötös számú vágóhíd. Az ellenzői szerint viszont sima cenzúráról van szó.

A Missouri állam republikánus képviselője, Ben Baker által beterjesztett törvényjavaslat értelmében szülőkből alakított bizottságok döntenének arról, hogy egyes könyveket szabad-e gyerekeknek kiadni. Ezek a bizottságok aztán nyilvános meghallgatásokon gyűjtenék a javaslatokat az esetleges korhatáros könyvekről, és azoktól a közkönyvtáraktól, amelyek a korhatárosnak nyilvánított könyveket gyerekek számára is hozzáférhetővé tennék, megvonnák a támogatást. A szabálynak nem engedelmeskedő könyvtárosokat megbírságolnák, vagy akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatnák, írja a Guardian.

„A lényeg az, hogy el akarom vinni a gyerekeimet egy könyvtárba, és ne kelljen attól tartanom, hogy nincsenek biztonságos környezetben, vagy hogy kifogásolható műveknek vannak kitéve” – mondta Baker egy helyi hírállomásnak. „Sajnos Missouri államban vannak olyan könyvtárak, amelyek ez nem mondható el. És ez egy probléma.”

A PEN Club amerikai alelnöke, James Tager szerint ez egy „megdöbbentően átlátszó kísérlet a könyvtilalom legalizálására”, melynek „egyértelmű célja, hogy felhatalmazza a szülők kis csoportjait arra, hogy az állam nyilvános könyvtárainak cenzoraivá váljanak”. Az elmúlt évtizedben Vonnegut Az ötös számú vágóhídja, Sherman Alexie Egy indián naplója vagy Laurie Halse Anderson Hadd mondjam el című könyveit érték támadások többek között Missouriban, akár trágár szavak, akár szexuális aktusok leírása miatt.

Kiemelt kép: Robert Alexander/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik