Kultúra

Magyarországi menekültválságról olvastunk a karácsonyfa alatt

Megvan, mely könyveket vették a magyarok leginkább a fa alá.

A magyarok nem féltek karcos témákról olvasni a fa alatt, legalábbis erről  árulkodik a Bookline decemberi toplistája. Az élen Frei Tamás Bábel című kalandregénye áll, melyben a főhős a menekültválság körüli zavaros politikai eseményekbe keveredik bele Magyarországon.

Frei Tamás: Orbán Viktor kidugta a fejét a lövészárokból, minket pedig visz magával
Magyarország nem provinciális, de sok magyar ember él szűk látókörű életet – mondja Frei Tamás, akinek új regénye a migrációs válság kulisszái mögé enged bepillantást. De vajon mi lesz a vége az orbáni hintapolitikának? Interjú.

A Bábelt a hazai sajtót ügyesen végigturnézó egykori Escobarné memoárja követi, Victoria Eugenia Henao férje, Pablo Escobar halála után huszonöt évvel vall közös életükről a Mrs. Escobar – Életem Pablóval című könyvében.

„Nagyon fájt Pablo halála, és tudtam, hogy mi következünk”
Pablo Escobar özvegyével beszélgettünk Budapesten, aki huszonöt évvel férje halála után írta meg, milyen volt a kokainkirállyal élni. Keresi a reflektorfényt? És miért hagyták futni a kartellvezérek annak idején? Interjú.

Harmadik helyen a megjelenése óta az élről kikopni nem tudó Örökölt sors áll, mely a generációkon átívelő traumák lélektanáról ír és amelynek szerzőjével, Orvos-Tóth Noémivel mi is interjúztunk. A pszichológia és önismeret összességében is népszerű téma volt decemberben is, Pál Ferenc egy kötete szintén az élvonalban szerepel.

Orvos-Tóth Noémi: Ma Magyarországon emberek milliói érzik magukat magányosnak
Azt hisszük, hogy a problémáink a sajátjaink, de ez csak az individualizmus kultusza miatt látjuk így. Pedig valójában őseink traumáit hordozzuk magunkban. Interjú.

Szerettük ezen kívül a komikusokat, Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán könyve is a tíz legnépszerűbb könyv között szerepelt, sőt, Bödőcs minkét eddigi kötetével befért a top 50-be, de A szolgálólány meséjének folytatása, a csodálatos Testamentumok is jól szerepelt, és Escobarból sem volt elég a feleség írása, a drogbáró fiának, Juan Pablo Escobarnak Apám, a drogbáró című könyve és egykori bérgyilkosának, John Jairo Velasqueznek Pablo Escobar bérgyilkosa voltam című kötete is ott volt a legnépszerűbbek között. A karcos témák sorát Dezső András Maffiózók mackónadrágban című könyve is folytatta, amely a magyarországi szervezett bűnözés kialakulását dolgozza fel, de Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című kötete is jól fogyott.

Természetesen sokan ajándékoztak ifjúsági és gyerekkönyveket is. Leiner Laura Mindig karácsony című könyve, melyben három fiatal lány története fonódik össze, az ötödik legnépszerűbb volt decemberben, de Jeff Kinney története, az Egy ropi naplója-sorozat is nagy kedvenc még mindig.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik