Kultúra

Az Oscar-esélyes első világháborús film utasította maga mögé a Star Warst

Nálunk egyelőre még nem mutatták be Sam Mendes filmjét, az 1917-et, de már sokan olvashattak róla, hiszen Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja mellett ez nyerte a Golden Globe-ot. Míg a Netflixnek harmincnégy jelölésből csak kettőt sikerült díjra váltania, addig az 1917 lett a legjobb dráma, és Sam Mendest választották a legjobb rendezőnek is. Az amerikai nyitóhétvégén pedig a negyedik hetét záró Star Warst taszította végre le a trónról.

A Netflix óriási pofont kapott a Golden Globe-on
Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja és Sam Mendes első világháborús filmje a vasárnap esti díjátadó igazi nyertesei.

A Variety foglalta össze, hogy a 2,7 millió dollárt (~812 millió forint) hozó karácsonyi vetítés után az első hivatalos hétvégét 36,5 millió dolláros (~11 milliárd forint) bevétellel nyitotta, ami nem is olyan rossz a 90 millió dolláros (~27 milliárd forint) büdzséhez képest. Az Oscar-jelöléseket hétfőn jelentik be, és Sam Mendes 1917 című filmje jó eséllyel ott lehet a listán, ami még inkább megdobhatja a jegybevételeket az elkövetkezendő pár hétben.

A Star Wars (kritika itt) az USA-ban csak a második helyre fért fel 15,3 millió dollárral (~4,6 milliárd forint), de azért nem kell sajnálni, hiszen csak Amerikában lassan ötszáz millió dolláros (~150,4 milliárd forint) bevételnél tart, világszerte pedig közel egymilliárd dollárt (~301 milliárd forint) szedett össze. A harmadik helyen Dwayne Johnsonék Jumanjija (kritika itt) áll: a második résszel Amerikában 257 millió dollárt (~77,3 milliárd forint) kerestek, világszerte összesen meg több mint 671 millió dollár (~202 milliárd forint) jött össze.

A magyar mozik január 23-án mutatják be az 1917-et.

Kiemelt kép: Freeman Film

Ajánlott videó

Olvasói sztorik