Kultúra a világ egy fura hely

Hetvenöt éve még képeslapnak álcázott söralátéteket is postára adtak a magyarok

A postások nyugodt szívvel ragasztották rájuk a bélyeget, a modern levelezés legfurább trendjét létrehozva ezzel.

Kevés anyagpazarlóbb dolgot lehet elképzelni a söralátéteknél, hiszen a többrétegű papírdaraboknak csak egyszer, néhány percig vesszük hasznát, mielőtt a kukában landolnának.

Nyilvánvalóan ez ütött szöget a XX. század emberének fejébe is, így egy váratlan pillanatban megszületett a megoldás:

mi lenne, ha az egyik oldalukon reklámot tartalmazó, lekerekített, vagy épp kör alakú asztal- és terítővédők képeslapként élnének tovább?

A gondolatot tett követte, a postahivatalok dolgozói pedig egyáltalán nem akadtak fenn rajta: épp olyan rezzenéstelen arccal nyalták rájuk a tíz, húsz, és negyven filléres bélyeget, mintha csak egy szokásos karácsonyi kép lenne előttük.

Fotó: HT Aukciósház / Axioart

Nem a söralátét volt azonban az egyetlen szokatlan tárgy, ami átfutott a postákon: egy pécsi kiállításon néhány hónappal ezelőtt egy ilyen módon útra kelt pezsgőcímke és egy smirgli is helyet kapott.

A szokás a magyarországi aukciósházak katalógusainak archívumát is megőrző Axioart találati listája szerint a harmincas évek második felében tetőzött, de a II. világháború éveiben is számos darab indult útnak, komoly kivételt képez azonban ez alól egy Sztálin-portrés bélyeget rejtő (jó eséllyel 1953 előtti) darab, illetve egy 1982-ban a keletnémet Jénából Budapest felé küldött példány.

„Az a szabály kedvesem / Seres tálcán ser legyen” – a Dreher baksör reklámalátétje a harmincas-negyvenes évek fordulójáról. Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A szokás a szocializmus alatt nem halt tehát el egészen, arra azonban nem fogadnánk nagy összegben, hogy egy hasonló próbálkozás ma, 2019 végén is sikerrel járna. Egy próbát persze mindenképp megérne az ügy, főleg, ha egy aukciós oldalon néhány forintért vadászott évtizedes alátétre írjuk az üzenetet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik