Kultúra

Maradhat a Netflixen a meleg Jézust szerepeltető film

Mondván egy ekkora múltú egyházat nem sérthet egy szatíra.

A brazil legfelsőbb bíróság felülírta csütörtökön azt az előző napi bírósági döntést, miszerint a Netflix internetes médiaszolgáltatónak törölnie kell kínálatából a Jézust meleg férfiként ábrázoló filmet, amelyet egyesek istenkáromlónak tartanak. Szerdai végzésével egy Rio de Janeiró-i bíró, Benedicto Abicair egy hazai katolikus szervezet petíciójára válaszolt, amely szerint „katolikusok millióinak a becsületét” sértette meg a Krisztus első megkísértése című film műsorra vétele a karácsonyi ünnepi szezonban. A produkciót készítő riói Porta dos Fundos filmcég központját már karácsony előtt gyújtópalackos támadás érte a vígjáték miatt. Abicair közölte:

A film kárt okoz egy olyan társadalomban, amely jórészt keresztény.

A Netflix csütörtökön panaszt tett a legfelsőbb bíróságnál a döntés miatt, azt állítván, hogy a riói bíró a félelemkeltés eszközével el akarja hallgattatni a vígjátékokat készítő brazil csoportot. Erre Dias Toffoli, a legfelsőbb bíróság elnöke közölte: a Netflix továbbra is sugározhatja Brazíliában a filmet, mert a szólás szabadsága alapvető jog egy demokráciában.

A szatíra nem tud ártani a brazilok keresztény hitének, nincs olyan mágikus ereje, hogy tönkretegye a több mint kétezer éves keresztény hit értékeit

– jelentette ki végzésében.

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök bírálói szerint a riói bíró döntése nem volt független attól, hogy az államfő tavalyi hivatalba lépésével kultúrharcot indított az országban, megvonva a támogatásokat a keresztény értékeket kikezdő művészeti projektektől, és szidalmakat szórva a hivalkodó karneváli ünnepségekre. A film Magyarországon is felhívta magára a figyelmet, a KDNP is kiakadt rajta.

Kiemelt kép: Netflix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik