Kultúra

Műanyag fallal védenék a Szent Márk-székesegyházat az árvizektől

Két méter magas, átlátszó műanyagfalat készülnek felhúzni a Szent Márk-székesegyház homlokzata előtt, az egyre súlyosabbá váló árvizek miatt. Az Index azt írja, hogy a velencei Szent Márk-bazilikát kezelő szervezet, a Procuratoria vezetője, Carlo Alberto Tesserin elmondta, egyelőre nem látnak más módszert a világhírű műemlék megvédésére. Az átszivárgás miatt azonban a föld alatt is védekezni kell, ahova négy méter mélyen acéllemezeket akarnak beásni.

Bár a Procuratoria is tisztában van azzal, hogy a terv óriási felháborodást fog kiváltani, és a műemlékvédelemért felelős állami szervek jóváhagyása nélkül nem is valósíthatják meg azt, de egyelőre nem nagyon látnak más megoldást.

Súlyos károkat okozott az árvíz a Szent Márk-székesegyházban
A helyreállítás eurómilliókba fog kerülni a fenntartók szerint.

Ahogy mi is írtunk róla korábban, súlyos károkat okozott az árvíz a Szent Márk-székesegyház mozaikpadlójában. Az épület bal oldalán, a bejárat közelében a 13. századi, stilizált pávát ábrázoló mozaik kockái kiestek, mely Carlo Alberto Tesserin, a műemléket fenntartó szervezet vezetője szerint még csak a kezdet. A helyreállítás eurómilliókba fog kerülni a fenntartók szerint, Campostrini az azonnali takarítás költségeit 5 millió euróra (1,6 milliárd forint) becsülte, a károk felmérését a szakértők még nem fejezték be.

Velence november 12. óta küzd rendkívüli árhullámmal, mely akkor elérte a 187 centiméteres magasságot. Ezt a mindenkori második legmagasabb vízszintként tartják számon az 1966-os nagy áradáskor mért 194 centiméter mögött. Rendkívülinek számít az is, hogy az árszint majdnem egy héten át minden nap meghaladta a tél elején megszokott 140 centiméteres felső határt.

Sokkoló képeken a víz alá került Velence
Még a Szent Márk-székesegyházba is víz áramlott, amire az elmúlt 1200 évben mindössze fél tucat alkalommal volt példa.

Kiemelt kép: MIGUEL MEDINA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik