Kultúra

A kormány további egymilliárd forintot osztott ki baráti szervezeteknek a kultúrtao-pénzből

Ezúttal a XVII. kerületi (fideszes vezetésű) önkormányzat és a kultúrharc frontvonalába állított Petőfi Irodalmi Múzeum kapott az eredetileg az előadó-művészeti szervezeteknek szánt összegkeretből, méghozzá nem is keveset: Rákosmente önkormányzata 500 millió, a Demeter Szilárd vezette PIM pedig 414 800 000 forint többlettámogatásban részesült az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) oldalán közzétett, 16. számú döntési lista tanúsága szerint, szúrta ki az Index.

Ez az összesen csaknem 1 milliárd forint is abból a keretből jön, melyre az idei költségvetésből 37,4 milliárd forint többlettámogatást különített el a kormány az előadó-művészeti szervezeteknek, a megszüntetett kultúrtao pótlására, ám azt korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a kormány a saját pályázati kiírásának ellentmondva nemcsak előadó-művészeti szervezeteknek osztott pénzt ebből a keretből, hanem kapott belőlük az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség ugyanúgy, mint önkormányzatok vagy fideszes politikusokhoz köthető cégek.

A kormány a saját kiírásának ellentmondva osztotta el a kultúrtao-pénzeket
A szigorú pályázati szabályoknak fittyet hányva kapott az előadó-művészeti szervezeteknek szánt támogatásokból az Egységes Magyar Izraelita Hitközség ugyanúgy, mint önkormányzatok vagy fideszes politikusokhoz köthető cégek.

Az Index kérésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt felelte, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása mellett egyedi igénylésre is lehetőség volt, csak annyi volt a feltétel, hogy a támogatást előadó-művészeti célra használják fel. Ennek ellenére lehet tudni olyan pályázatról, amelyet pont azzal az indokkal utasítottak el, hogy a pályázó nem jogosult a többlettámogatásra, mivel nem előadó-művészeti szervezet. Mint azonban a mostani döntés is mutatta, más pályázóknál ez nem zavarta a döntéshozókat.

Kiemelt kép : MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik