Kultúra a világ egy fura hely

Szobrok készültek a Tom és Jerry macskájának legszerencsétlenebb pillanataiból

A félpercenként rövidebbet húzó kék macska már közel nyolcvan éve szórakoztatja a gyerekeket, felejthetetlen, de számára igen fájdalmas pillanatokat okozva.

A mindig szerencsétlenül járó Tom és az őt ügyesen kicselező egér, Jerry kalandjai százmilliók gyerekkorának voltak meghatározó részei, hiszen az 1940-től az MGM rajzfilmstúdiójának 1957-es bezárásáig készült 114 epizód, illetve a négy év kihagyás után, 1961-1962-ben született további tizenhárom, Gene Deitch rendezte rész a rajzfilmvilág csúcsára repítette a produkciót, ami két évtized alatt hét Oscart, és számtalan más díjat zsebelt be – annak ellenére, hogy a kék macska félpercenként szenvedett horrorisztikus sérüléseket, amelyeknek egy pillanattal később persze már semmi nyomát nem mutatta.

Ezek ragadták meg a japán művész, Taku Inoue figyelmét is, aki úgy döntött, hogy apró szobrokban örökíti meg a nem épp kitűnő helyzetfelismerésével sokak kedvencévé vált Tomot.

A Hanna & Barbera páros nevét látva sok gyerek fejében nőkként rögzült alkotók valójában húszas éveik végén járó férfiak – William Hanna és Joseph Barbera – voltak, akik a második világháború hajnalán hívták életre az akkor még Jasper és Jinx névre hallgató karaktereket, és rögtön az első epizóddal elkészítették a sorozat leghosszabbját, a kilenc percen és nyolc másodpercen át futó Puss Gets the Boot-ot.

Az ötlet első hallásra egyáltalán nem tetszett az MGM munkatársainak: túl átlagosnak és unalmasnak vélték őket, amit az első epizódot moziban látott közönség reakciója is megerősíteni látszott.

Az epizód néhány hónappal később lett csak népszerű, így a stúdió az időközben más sorozatokon is dolgozó páros folytatásra való felkérése mellett döntött.

Helyesen, hiszen a hatvanas évek hajnalára a Tom és Jerry az animációs filmek legjövedelmezőbb sorozatává nőtte ki magát, megelőzve a jóval több karakterrel dolgozó Bolondos dallamokat (Looney Tunes).

A sorozat további elemei Taku Inoue Twitter-oldalán érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik