Kultúra

Panelből mintaóvoda, szabadkőműves luxusszálló az év legjobb magyar építészeti projektjei között

A magyar építészek 2019-ben is óriási tempóban terveztek világszínvonalú köz- és magánépületeket, illetve mentettek meg pusztuló csodákat. Ezek közül mutatjuk be a legjobbakat.

A Vizafogó Tagóvoda bővítési munkái

Panelből mintaóvoda, szabadkőműves luxusszálló az év legjobb magyar építészeti projektjei között 1
Fotó: Bujnovszky Tamás / Média Építészeti Díja

A szocializmus házgyári panelerdeire a XXI. században nem értékes épületekként, vagy alapanyagként tekintünk, az ARCHIKON tervezőiroda azonban másként van ezzel: fogták az 1982-1989 közt két hullámban megszületett Vizafogó lakóteleppel egyidőben, a házak közt megszületett óvodát, és minimáis bontással, illetve az eredeti épületszerkezet jókora hányadának megtartásával egy igazi csodát hoztak belőle létre.

Panelből mintaóvoda, szabadkőműves luxusszálló az év legjobb magyar építészeti projektjei között 2
Fotó: Bujnovszky Tamás / Média Építészeti Díja

Az óvodai dolgozókkal együtt csiszolt tervek egy akadálymentesített, tágas és szórakoztató részletekkel, így egy belső mászófallal is felszerelt épületet hoztak létre, melynek minden csoportszobája a jókora teraszra nyílik, amelynek két szintjét egy lépcsősor és egy csúszda is összeköti – ezeket itt vehetjük szemügyre.

Szabadkőműves központból luxushotel


Négy évvel ezelőtt az Ismeretlen Budapest címet viselő sorozatunk részeként mutattuk be a Nyugati pályaudvarból kifutó sínek mellett álló, egykor a magyar szabadkőművesség központi intézményének számító Magyarországi Symbolikus Nagypáholy Podmaniczky utcai épületét, azt azonban nem hittük volna, hogy tizennégy évvel az első hoteltervek után megjelenése után idén az épület végre tényleg az utolsó részletig megújulva, az eredeti részletek megtartásával nyitja meg a kapuit.

Tudta, hogy a Nyugati pályaudvar mellett áll a magyar szabadkőművesség egykori központja?
A legendák övezte mozgalom követői ugyan már évtizedek óta nem jártak a falai közt, de az épület mostanra sem veszítette el eredeti gazdájára utaló jeleit.

Peidg épp ez történt: az 1896-ban született, a közélet, illetve a magyar irodalom és művészet számos szereplőjét látott épület Varró Zoltán terveinek valóra váltásával ma már a Mystery Hotel Budapestnek ad otthont.

Panelből mintaóvoda, szabadkőműves luxusszálló az év legjobb magyar építészeti projektjei között 3
A szerző felvétele.

További fotók az Építészfórumon, illetve a szálloda honlapján láthatók.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga megújulása

A felújítás előtt. Fotó: Thaler Tamás

A bécsi szecesszió későbbi vezéralakja, Otto Wagner által százötven éve tervezett, 1872-ben átadott, egykor rabbilakást és oktatásra használt termeket is rejtő historizáló épületet 1959-ig használta a magyarországi zsidóság, hat évtized után azonban Kőnig Tamás és Wagner Péter munkájának köszönhetően újjászületett, 2020-ban pedig hitéleti és kiállítótérként nyitja meg a kapuit.

Fotó: Thaler Tamás

Az épület megmentésével igazi stílustörténeti mérföldkő menekül meg a biztos pusztulás elől, és a 2016-ban indult munkák így évtizedekre rendezik a nyilvánvalóan műemléki védettséget is élvező zsinagóga állapotát.

A salgótarjáni Beszterce tér újjászületése

Panelből mintaóvoda, szabadkőműves luxusszálló az év legjobb magyar építészeti projektjei között 6
Fotó: Vasas Ádám / Média Építészeti Díja

Salgótarján nem a kortárs építészetéről híres, idén azonban óriásit változott a helyzet, hiszen itt született meg az ország legtöbb jó ötletet a legkisebb térbe zsúfoló közösségi projektje.

A Holló Mátyás és csapata által átgyúrt központi tér hároméves munkával a sérült burkolatokkal teli, a szocializmus szellemét őrző helyből geológiai és történelmi tanösvényt, szabadtéri edzőpályát, két játszóteret, a járókelők lába alatt pedig világító üvegbeton térkővel bemutatott táplálékláncot is rejtő, XXI. századi városi térré váljon, felrázva a környéken élőket.

További fotók az Építészfórumon érhetők el.

A B13 építész és belsőépítész műterem

A nyolcvanas években többször bővített, az évtized derekán nyomdává vált budai épületet megvásárló építésziroda előbb eredeti formájára bontotta vissza az épületet, annak ipari jellegét megőrizve pedig saját főhadiszállását hozta létre benne. A letisztult tömb nagy üvegfelületeivel és egyszerűségével épp ideális egy kreatív tér, illetve iroda számára, a belsőben pedig folytatódik a homlokzatokon már jól látható felfogás: egyetlen, nagy légterű termet találunk benn, ahol a recepciótól a tárgyalón és az irodai munkaállomásokig mindent megtalálunk, a zajszintet pedig számtalan elem szorítja alig észrevehetővé.

A belső tér fotói itt kattinthatók végig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik